Jakab: A klímaváltozás hatásaira fel kell készülni

Vágólapra másolva!
Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (MAGOSZ) vezetője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a csapadékhelyzetről, arról, hogy víz-kormányzásra van szükség, de szóba került még az agrártanácsadók szerepe is.
Vágólapra másolva!

A politikus megdöbbenésének adott hangot a szerdáról csütörtökre virradó éjszaka történt dunai hajóbaleset kapcsán, egyben mély részvétét fejezte ki a dél-koreai áldozatok családjának, Dél-Korea vezetésének, kormányának.

A hazai időjárási helyzet, az elmúlt napok, hetek szinte folyamatos esőzései, valamint ezeknek a hatására a mezőgazdaságra vonatkozóan Jakab István elmondta, ez a mostani csapadékmennyiség már egy kicsit sok. Pontosabban abból a szempontból sok, hogy ez is a klímaváltozáshoz kapcsolódik. Eddig hozzá lehetett szokni a csapadék időbeli és mennyiségbeli eloszlásához, ezt lehetett előre tervezni, ezt a mennyiséget a talaj képes volt befogadni.

Azonban eddig a talajból hiányzott megközelítőleg 150 milliméter csapadék, ám ez most hirtelen, két hét alatt megérkezett, ezt viszont a talaj nem tudja befogadni, hiszen ez a mennyiség nem tud lassan leszivárogni.

Ez azt jelenti, hogy ez a mennyiség a felső rétegekben marad, ami viszont már komoly problémákat okozhat a mezőgazdaságban és az ágazati infrastruktúrában.

Arra a kérdésre, hogy ez a mostani helyzet milyen hatással lehet az agráriumra, a termelésre, a MAGOSZ vezetője kijelentette, amit a természet elront, azt azért általában a természet helyre is hozza. Ha most valamilyen csodának köszönhetően megszűnne a csapadék – tette hozzá, akkor a jó meleg húzná a növényeket, amiknek most már hőre van szükségük. A kalászos gabonák valamennyire már rendbejöttek, de azt is megjegyezte a politikus, hogy sokan örültek az eső megjelenésének, de látni kell, most már nem lesz tő a gabonaföldeken, amelyik szál a szárazságban nem fejlődött ki, ott már nem lesz több mag a kalászokban.

A teljes beszélgetést itt olvahatják.