Összetákolnák az MSZP-t a Gyurcsány-féle DK-val

2019.05.30. 11:13

Már a most hétvégi választmányi ülésen napirendre kerülhet a Magyar Szocialista Párt (MSZP) és a Demokratikus Koalíció (DK) összeolvadása. A szocialisták választási veresége után a párt néhány politikusa így menekülne előre. Egy elemző szerint valóban a két politikai formáció egyesülése jelentheti a jövőt, ám ő egy esetleges szombati döntést elkapkodottnak tart.

A Magyar Szocialista Párt (MSZP) szombaton 10 órakor kezdődő választmányi ülésén az egyik napirendi pont a Gyurcsány-párttal való egyesülés lesz – írja a Magyar Nemzet.

Baloldali majálisForrás: MAGYAR NEMZET

Szerdán a lap újságírói több MSZP-s politikussal beszélgettek, és számos, a nevét nem vállaló forrás megerősítette ezt az információt, ám a legtöbben inkább nem akartak nyilatkozni.

Értesülések alapján az összeolvadás kezdeményezői nem elnökségi tagok, ami logikusnak tűnik, hiszen egy esetleges MSZP–DK fúzióval a jelenlegi vezetés szinte biztosan elveszítené a hatalmát.

A választmány tagjai között a szerdai állás szerint nem élvez többséget a javaslat, ám a háttérben az egyesülést szorgalmazó kör – amelyhez állítólag olyan befolyásos, egykor vezető beosztású politikusok tartoznak, mint Lendvai Ildikó és Kovács László – aktívan kampányol.

A két párt fúziója elméletileg úgy nézne ki, hogy egy még nem létező szervezet keretein belül egyesülnének a szocialisták és a Demokratikus Koalíció. Ezt a forgatókönyvet Gyurcsány Ferenc is elképzelhetőnek és támogathatónak tartaná – állították az informátorok.

Egy ölelés 2009-ből. Lendvai Ildikó szerint probléma, hogy osztozni kell a közös tortánForrás: MTI/Kovács Tamás

Akár erre is utalhatott Lendvai Ildikó, amikor hétfőn reggel az ATV-ben azt mondta, nagyobb változásnak látja szükségét annál, mint hogy ki mond le, ki nem mond le, szerinte ugyanis az egész ellenzéki struktúrát és politikai kereteket érdemes végiggondolni.

Hozzátette: az is probléma, hogy a baloldali pártok ugyanazon a tortán osztoznak.Mindezek után megkereste a Magyar Nemzet Gréczy Zsoltot, a DK országgyűlési képviselőjét. A politikus érzékelhetően megdöbbent, amikor az egyesülésről kérdezték, majd időt kért, és visszahívást ígért, ám lapzártáig nem jelentkezett, ahogy Kovács László sem.

Érdemes megemlíteni azt is, hogy a Népszavának meg nem nevezett DK-sok azt mondták: A Demokratikus Koalíció megalakulása után sokan átjöttek az MSZP-től, ám ez a folyamat egy idő után megállt, de most lehet, hogy újraindul.A baloldali napilap szerint a Gyurcsány-féle pártban úgy látják: az MSZP kispárti fázisba jutott, és nem biztos, hogy lesz innen még út felfelé. Hozzáfűzték továbbá, hogy arra számítanak: a közeljövőben „néhány ismert szocialista is csatlakozhat hozzájuk”.

Ez, a fentiekre tekintettel, azt jelentheti, hogy az MSZP-t újabb pártszakadás fenyegeti abban az esetben, ha a fúzió elmarad.Mint ismert, az MSZP – a Párbeszéddel közösen – története leggyengébb eredményét érte el a vasárnapi európai parlamenti választásokon.

A szocialisták a szavazatok 6,62 százalékát szerezték meg, amely csupán egyetlen mandátumhoz juttatta a pártot az EP-ben, holott legalább kettővel és tíz százalék körüli eredménnyel számoltak.

A választás viszont komoly sikert hozott az MSZP baloldali riválisának, a DK-nak.

A Magyar Nemzet megkérdezett egy politológust is az ügy kapcsán, aki – tekintve, hogy hivatalosan meg nem erősített információról van szó – csak név nélkül volt hajlandó nyilatkozni.

A szakértő véleménye alapján egy ilyen óriási vereség után az természetes, hogy egy pártban többféle vélemény van, és ez is lehet egy a sok közül.
Szerintem hosszú távon ez lesz az irány – értékelte a politológus a DK és az MSZP összeolvadásának lehetőségét. 

Ez egy olyan óriási pofon, ahonnan nem lehet felállni, az MSZP gyakorlatilag mindent elveszített ezen a választáson.A reményt és a hitet veszítették el. Ha szétnézünk a palettán, akkor nyilvánvalóvá válik, hogy nincs sok választási lehetőség, mert nincsenek jó vezetőik, nincsen ideológiájuk, nincsen szellemi kapacitás mögöttük, és iszonyatosan elhasználódtak – fejtette ki álláspontját az elemző.

Ám azt is kiemelte, hogy ez jelenleg egy teljesen elkapkodott előremenekülés.

Se veled, se nélküled

A Demokratikus Koalíciót először egy, az MSZP-n belüli platformként hozta létre Gyurcsány Ferenc 2010 októberében. A formáció létrejötte és tevékenysége komoly feszültséget okozott a párton belül, amit leginkább Puch László akkori pártigazgató szavai érzékeltetnek, aki 2011 májusában úgy fogalmazott: „Gyurcsány Ferenc türelmetlen, impulzív, a cél érdekében semmilyen eszköz sem drága neki, forradalmi hevületében mindent fölrúg, lebont, csakhogy soha semmit nem épít a romok helyén." A platform megalakulása után egy évvel jelentette be Gyurcsány, hogy új pártot alapít. Az akkor még lényegesen nagyobb támogatottságú szocialisták elnöke, Mesterházy Attila ezzel kapcsolatban magabiztosan úgy fogalmazott: „Az MSZP erősebb lesz a Demokratikus Koalíció kiválása után, mert nem a párt belső vitáival foglalkozunk ezután." A 2014-es országgyűlési választáson viszont már közösen indultak.