A Duna vízállása Budapestnél péntek délelőtt 11 órakor 558 cm volt. A vízhozam ma délelőtt 4950 köbméter másodpercenként a Duna fővárosi szakaszán. Budapestnél a tetőzés szombaton, az alsó rakpartok szintjénél alacsonyabb, 590 cm körüli értékkel várható. Az osztrák szakasz vízjárása alapján az apadás aránylag gyorsnak ígérkezik, a 400 cm-es szint elérése a jövő hét közepén valószínűsíthető.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság legfrissebb közleménye szerint a Duna árhullámának tetőzése ma reggel a szigetközi szakaszon volt, a vízállások lényegében a vártnak megfelelően alakulnak.

Nagybajcson jelenleg árad a Duna, ma reggel 546 cm volt a vízállás, az I. fokú készültségi szint alá vasárnap csökkenhet a vízszint. Komáromnál a ma reggeli vízállás 511 cm, a folyó itt is árad, az I. fokú készültségi szintet meghaladta az árhullám, és tetőzéskor 520-530 cm közé várják.

A fővárosban a Duna várhatóan szombat délelőtt tetőzik majdFotó: Pályi Zsófia [origo]

Budapestnél a tetőzés szombaton, az alsó rakpartok szintjénél alacsonyabb, 590 cm körüli értékkel várható.

Az osztrák szakasz vízjárása alapján az apadás aránylag gyorsnak ígérkezik, a 400 cm-es szint elérése a jövő hét közepére valószínűsíthető.

A megáradt Duna a dunaföldvári Beszédes József hídnál 2013. június 10-én. Akkor a hídnál a víz szintje elérte az eddigi legnagyobb, 703 centiméteres vízállástForrás: MTI/Ujvári Sándor

Tisza

A Tisza árhullámának hosszan elnyúló tetőzése a Tisza-tó térségében jár. A Kisköréig tartó szakaszon az I. fokú értékek feletti, Kisköre alatt várhatóan azokat csak megközelítő, illetve helyenként elérő tetőzések várhatóak. A mellékfolyók közül a Túr, a Kraszna, a Sajó-Hernád, a Zagyva-Tarna és a Körösök vízrendszerén is kisebb-nagyobb árhullámok indultak el, melyek hatására tegnap a Tarnán Tarnaméránál a III. fokú készültségi szintek fölé emelkedett a víz. Itt már megindult az apadás, de a víz szintje még estig a III. fokú tartományban marad. A vízrendszer lejjebb lévő állomásain többfelé mérnek a II. fokú szinteket meghaladó értékeket, de a III. fokú szint megközelítésének, esetleg elérésének csak Jászteleknél van realitása. A többi mellékfolyó közül a Fekete-Körösön Antnál a következő napokban a II. fokú készültségi szint feletti vízszintek várhatóak.