Két pettyes kis gímszarvasborjú született a Budakeszi Vadasparkban néhány nappal ezelőtt. A születésük után ügyetlenkedő gímek hamar lábra álltak, és most már mindenhova követik az anyjukat. Gímszarvasborjakkal nemcsak a vadasparkban, hanem a magyar erdőkben is találkozni.

Folytatódik a bébibumm a Budakeszi Vadasparkban: mufloncsemeték és kecskegidák, valamint a vadmalacok után az elmúlt napokban két pettyes gímszarvasborjú is született - olvasgató a vadaspark közleményében.

A Magyarországon őshonos és a Kárpát-medencébe betelepített állatfajok bemutatására szakosodott Budakeszi Vadasparkban az 1979-es nyitás óta élnek gímszarvasok.

A gímborjak fogantatása a szeptemberi szarvasbőgés és szarvasnász idején történik, és a gímszarvasok május végén, június elején jönnek világra. A gímszarvasborjak pettyesen születnek, ez a mintázat ugyanis segíti, hogy a kicsinyek az erdő aljnövényzetében elrejtőzhessenek.A kis gímborjakat egyébként anyjuk is erősen védelmezi. A közeledő veszélyt (pl. kutyát, embert vagy ragadozót) észlelő tehén gyakran elfekteti az utódját, és ilyenkor a kis gímszarvas teljesen mozdulatlanná válik, még a testnyílásait is elfedi.

Gímborjú a Budakeszi VadasparkForrás: Budakeszi Vadaspark

A turistautakról letért kirándulók sokszor éppen így találnak rájuk, és gyakran tévesen árvának hiszik a borjakat – holott az anyjuk éppen a túrázók elől próbálja elrejteni őket.
Ha tehát nyár elején az erdőben pettyes borjakra vagy gidákra bukkanunk, akkor ne akarjuk megérinteni, megsimogatni és hazavinni őket, az anyaállatok ugyanis az emberi szagot veszélyforrásként fogják fel, és később magukra hagyják ezeket az „összesimogatott" kicsinyeket.

Fontos tisztában lennünk azzal is, hogy az kirándulás közben talált gidák és borjak „megmentése", valamint az erdőből való elhozásuk a vadászati törvény értelmében bűncselekménynek számít.