Márki-Zay Péter már Gyurcsányéknak és a Momentumnak udvarol

Márki-Zay Péter
Hódmezővásárhely, 2018. március 19. Márki-Zay Péter (függyetlen) polgármester beszél a hódmezővásárhelyi közgyűlés ülésén a városháza dísztermében 2018. március 19-én. Balról Ambrus Norbert, a jogi iroda vezetője. MTI Fotó: Ujvári Sándor
Vágólapra másolva!
Márki-Zay Péter nagyon megijedhetett a hétvégi választási eredmény láttán. Az ijedtség érthető, hiszen az általa vezetett Hódmezővásárhelyen is közel 50 százalékot ért el a Fidesz, a Márki-Zay megválasztásában komoly szerepet játszó, és a közelmúltig a hódmezővásárhelyi polgármestert ezerrel támogató Jobbik pedig összeomlani látszik, és Hódmezővásárhelyen is csak 8 százalékot ért el. Annál többen szavaztak viszont itt is a Momentumra és a Gyurcsány-pártra. Így könnyen előállhat az a helyzet, hogy az ellenzék új vezető erőinek cikivé válik az egyre több botrányt felhalmozó Márki-Zay család, és kihátrálnak a polgármester mögül. Így Márki-Zay máris hatalmas és átlátszó törleszkedésbe kezdett Facebook-oldalán Gyurcsányék valamint a Momentum felé, hiszen most már az ő jóindulatukon múlik, hogy lesz-e Márki-Zay mögött összefogás.
Vágólapra másolva!

– írja a kedveskedő mondatokat új mentora felé Márki-Zay Péter Facebook-oldalán.

Hódmezővásárhely, 2018. március 19. Márki-Zay Péter (független) polgármester beszél a hódmezővásárhelyi közgyűlés ülésén a városháza dísztermében 2018. március 19-én. Balról Ambrus Norbert, a jogi iroda vezetője Forrás: MTI/Ujvári Sándor

A hódmezővásárhelyi polgármester komolyan megijedhetett a hétvégi EP-választás eredményétől, ami érthető, hiszen amellett, hogy az általa gyűlölt Fidesz közel 50 százalékos eredményt ért el városában, még a mögötte álló, és őt ezerrel támogató Jobbik is csúnyán leszerepelt Vásárhelyen is.

Hódmezővásárhelyre lebontott eredmény Forrás: Választás.hu

A fenti eredmény komoly tanulsága az is lehet, hogy az alföldi városban is átrajzolódott az ellenzéki térkép, és most már a Gyurcsány-párt és mögötte a Momentum a legnépszerűbb ellenzéki erők.

Így Márki-Zay kénytelen lesz a Jobbik pártvezetése után új mentor után nézni, és őket az alkalmasságáról meggyőzni, hiszen az ellenzék új vezetői – a Momentum és a DK – könnyen meglehet, hogy cikinek találják, és kihátrálnak a számtalan botrányba keveredett városvezető mögül.

Ami, valljuk be, érthető lépés volna.

Ezért Márki-Zay nem pazarolta az időt, és máris bősz udvarlásba kezdett Gyurcsányék és a Momentum felé, és a fenti mondatokon túl, így lobbizik maga mellett – alig átlátszóan – a beijedt polgármester:

– írja Márki-Zay.

Majd lezárásként a Momentumot is megnevezi a hódmezővásárhelyi polgármester:

„Köszönöm ehhez Gyurcsány Ferenc, valamint a Momentum, és a most talán csalódott, de az összefogáshoz továbbra is ugyanúgy szükséges többi ellenzéki párt szimpatizánsainak támogatását!”

A teljes bejegyzés itt érhető el.

Sokat veszített korábbi népszerűségéből

Valljuk be, Márki-Zay félelme és szánalmas törleszkedése jogos lehet, hiszen az utóbbi időben csak a botrányaitól hangos a sajtó, ami egy komoly népszerűségvesztésben is megmutatkozott.

Hódmezővásárhely, 2018. május 29. Márki-Zay Péter (független) polgármester és Varga Ildikó jegyző a hódmezővásárhelyi közgyűlés ülésén 2018. május 29-én Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Április elején megírtuk, hogy fél évvel az önkormányzati választás előtt Hódmezővásárhelyen mérte meg az erőviszonyokat a Nézőpont Intézet, a kutatás 2019. március 5-7. között készült 500 fő telefonos megkérdezésével. A legfontosabb megállapítása, hogy a jelenleg regnáló polgármester, Márki-Zay Péter megítélésében jelentős változás állt be:

többen szeretnék, hogy ne folytassa munkáját (46 százalék), mint amennyien azt, hogy továbbra is ő vezesse a várost (42 százalék).

Az elemzés kitért az elutasítottság okaira is, a következőket megnevezve:

  • a megkérdezettek 44 százaléka szerint ideje túl nagy részét tölti polgármesterként országos szintű politizálással,
  • a vásárhelyiek 34 százaléka pedig azt jelölte meg, hogy a városvezető bevándorláspárti,
  • a regnáló városvezető újraválasztási esélyeit a botrányai is rontják: a városlakók túlnyomó többsége (88 százalék) hallott az otthonszüléssel foglalkozó cégének ügyeiről. Mindösszesen 43 százalék volt azoknak az aránya, akik szerint nem felelős a Márki-Zay Péter által korábban vezetett, szülészettel foglalkozó cég az újszülött haláláért.

Botrány botrány után

Ahogy a Nézőpont Intézet is rámutatott, Márki-Zay népszerűségvesztése – részben – a sorozatos botrányaira vezethető vissza, amelyek a következők voltak:

  • Lakásbotrány: kiderült, hogy egy hozzá köthető MSZP-s képviselő korrupciógyanúsan próbált meg kijátszani lányának egy értékes önkormányzati ingatlant. A politikailag és erkölcsileg is megkérdőjelezhető lépésből óriási botrány lett, aminek következtében Nagy Ernő – rokona nevében – kénytelen volt visszatáncolni az ügylettől. Igaz, ennek egyelőre semmi nyoma nincs az ingatlan tulajdoni lapján.
  • Közbeszerzési botrány: kiderült, hogy irányítása alatt egy 7,5 millió forintos strandberuházásnál nem történt közbeszerzés, ezért a Közbeszerzési Döntőbizottság egymillió forintra büntette meg a balliberális politikus vezette Hódmezővásárhelyt.
  • Céges botrány: kiderült, hogy tavalyelőttig Kálmán Olga új kiszemeltje volt annak a bábacégnek az ügyvezetője, amely több csecsemő halálában érintett lehetett. A családi vállalkozás minden bizonnyal nem adott számlát valamennyi szülés után, ami újabb kérdéseket vet fel.

Nemrég a közvélemény félrevezetésével is lebuktak

Ahogy arról nemrégiben beszámoltunk, az ellenzéki polgármester, úgy tűnik, elhitte, és mindenképp el akarta hitetni a magyar közvéleménnyel, hogy az amerikai külügyminisztérium valóban kíváncsi volt a 40 ezer fős város egyébként gyenge teljesítményt nyújtó polgármesterének véleményére „a magyarországi helyzetről”.

Budapest, 2018. május 1. Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester a Momentum Harcra Magyar! Tüntetés a jövőnkért! címmel szervezett tüntetésén a Kodály köröndön 2018. május 1-jén Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Ezt az egészen szürreális mesét igyekezett a hazug ellenzéki propagandamédia, a magát az igazság élharcosának beállítani szándékozó Márki-Zay csöndes asszisztálásával elhitetni a magyar közvéleménnyel.


Csak sajnos hamar lebuktak, és az ellenzék utolsó reménysége kénytelen volt elismerni, hogy „nem olyan magasröptű emberrel találkoztunk”,

arra azonban, hogy pontosan kivel és miért találkoztak, azóta sem érkezett válasz, pedig az Origo azt megkérdezte mind Márki-Zay Pétertől, mind Kész Zoltántól.

Ahogy akkor megírtuk, a közvélemény teljes félrevezetésének a magjait épp Márki-Zay vetette el

egy 444-nek adott nyilatkozatban, amelyben kifejtette, hogy „hivatalosak a külügyminisztériumba is”, ahol az ellenzék nagy reménysége „tájékoztatni fogja az amerikai külügyet a magyar politikai fejleményekről”.
Hiszen ki mást, ha nem épp őt kérdezné meg az amerikai külügyminisztérium Magyarország ügyében.