Hosszas marakodás után Ujhelyi István kapja az MSZP-Párbeszéd lista egyetlen európai parlamenti (EP-) mandátumát – közölték a szocialisták választmányuk döntését. 

Kunhalmi Ágnes országgyűlési képviselő, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) Országos Választmányának elnöke sajtótájékoztatón közölte, a választmány kétharmados többséggel döntött úgy, hogy fenntartja az európai parlamenti lista sorrendjét, amelynek értelmében Ujhelyi István jelenlegi EP-képviselő képviseli a pártot a következő öt évben, Brüsszelben.

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke és Ujhelyi István régi-új EP-képviselőForrás: MTI/Soós Lajos

Ez a döntés annak tükrében minimum meglepő, hogy Ujhelyi volt a szocialisták kampányfőnöke, így elsősorban hozzá köthető a csúfos választási bukás, ennek ellenére mégsem bünteti őt a választmány, épp ellenkezőleg.

Ez megerősíti azt az álláspontot, hogy a választási vereségnek nincs következménye az MSZP-n belül.

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke ezt követően bejelentette, hogy - javaslatára - Bangóné Borbély Ildikó lemondott parlamenti frakcióvezető-helyettesi posztjáról. 

A döntés mögött valószínűleg az áll, hogy Bangóné a kampány során, az ATV élő műsorában lepatkányozta a Fidesz-KDNP közel 3 millió szavazóját. 

Továbbá távozik a párt kommunikációs igazgatója, Láng Balázs is. 

A MSZP elnöke, Tóth Bertalan azonban nem vállalja a választási bukás következményeit, és nem mond le. 

Amint az köztudott, a múlt vasárnapi EP-választáson az MSZP-Párbeszéd közös listája a várakozásokkal ellentétben csak a szavazatok 6,61 százalékát szerezte meg, amely csupán egyetlen egy mandátumot jelent. 

A baloldali párt 30 éves fennállása óta ez számít a legrosszabb eredménynek.