Hárommillió gyerek után a magyar közoktatáson is segítene Helen Doron

Helen Doron English
Vágólapra másolva!
A neves szakember budapesti látogatása alkalmával örömét fejezte ki, hogy a magyar kormány elkötelezett a hatékony és széles körű nyelvoktatás mellett, és úgy vélte; az általa nagyobb csoportok számára kifejlesztett, bizonyítottan hatásos módszertant a közoktatásban is eredményesen lehetne használni.
Vágólapra másolva!

A Magyarországon is nagy sikerrel működő franchise kiemelkedően eredményes, segítségével már több mint 3 millió gyerek tanult meg angolul.

Az alapító külön hangsúlyozta, tud arról, hogy elindult egy jelentős, 140 ezer diákot érintő külföldi nyelvtanulási program, és rámutatott, hogy ez akkor lehet igazán hatékony, ha egyúttal a tanulmányutakat megalapozó idegen nyelvi képzést is megerősítik, „helyzetbe hozzák".

A Helen Doron hálózat foglalkozásain mára hazánkban csaknem tízezer, különböző korú gyerek vesz részt.

Közülük egyre több diák ér abba a korba, amikor államilag akkreditált, legalább középfokú nyelvvizsgát tud tenni. 2017-ben 100, 2018-ban 160 diák nyelvvizsgázott (100%-os sikerrátával), idén már 220-an járnak nyelvvizsga-felkészítő tanfolyamra.

A Helen Doron módszer 0-19 éves korig foglalkozik gyerekekkel és fiatalokkal. Forrás: Shutterstock

A kifejezetten gyerekeknek szánt (nyelvismeretben nem alacsonyabb, de témaválasztásában a fiatalabbaknak való) Cambridge Young Learners, PET és First akkreditált nyelvvizsgát ugyanakkor évente több mint 500-an teszik le sikerrel.

Helen Doron a pénteki sajtótájékoztatón a kezdetekről szólva elmondta, lánya a Suzuki-módszerrel tanult hegedülni, amelynek segítségével a gyermekek képesek voltak úgy muzsikálni, hogy a hangjegyek olvasását még nem sajátították el. Suzuki ily módon a zene nyelvét kívánta megtanítani, nekünk, nyelvészeknek a nyelv zenéjét kéne tehát tanítani.

– foglalta össze a szakember.

A Helen Doron módszer 0-19 éves korig foglalkozik gyerekekkel és fiatalokkal. Egyik ismérve, hogy – hasonlóan ahhoz, ahogy a csecsemők az anyanyelvet tanulják – személyiség- és tevékenységközpontú foglalkozásokon adja át a tudást, így a gyerekek már jóval azelőtt érthetik és beszélhetik az idegen nyelvet, mielőtt írni-olvasni tudnának.

Felajánlotta segítségét a magyar közoktatásnak a 36 országban jelen lévő Helen Doron English nyelvoktató-hálózat névadó-alapítója. Forrás: Helen Doron English

Emiatt gyakori, hogy

diákjaik már 14 éves korukra a magyar középfokúnak megfelelő nyelvvizsgát tesznek.

2020-tól az egyetemi felvételhez kötelező lesz egy B2 (középfokú) nyelvvizsga. Mindezt úgy, hogy a magyar diákok a nyelvvizsgához előírt európai direktíva (4-500 tanóra) helyett átlagosan 930 nyelvórán vesznek részt, nyelvtudásuk mégsem mindig éri el a szükséges szintet.

Alternatív nyelvtanítási módszerrel elérhető, hogy a tanulók nyolcadikos-tízedikes korukra elismert nyelvvizsgát tegyenek, és erre elegendő 400 tanóra. A gyermekek, családok és az oktatási intézmények így „megszabadulnának" 500 tanórától, amit más, hasznosabb dolgokra fordíthatnának.

Az alternatív nyelvoktatási metódusról szólva Helen Doron rámutatott: „Ha a személyi feltételek adottak, a tanár megfelelő képzést kap és az oktatás intézményi keretekben zajlik, a tudás megszerzése már nem kíván további befektetést a szülőktől.

A sajtótájékoztatón hozzátette:

A hálózatalapító az esemény további részében átadta a hazai hálózat által szervezett rajzpályázat díjait, és módszertani előadást tartott a megjelent nyelvoktatóknak, nyelvtanároknak.