Fontos kérdés, hogy az EU új vezetése hogyan viszonyul majd Amerikához

2019.06.01. 11:13

Biztonságpolitikai szempontból fontos kérdés, hogy az Európa Unió új vezetése hogyan viszonyul majd legfontosabb szövetségeséhez, az Amerikai Egyesült Államokhoz - mondta Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő az M1-nek adott interjújában szombaton.

Nógrádi György hozzátette: Angela Merkel német kancellár és Mike Pompeo amerikai külügyminiszter pénteki tárgyalásának "egészen furcsa hangvétele volt", csütörtökön pedig a német kancellár Donald Trump migrációpolitikáját szidta a Harvard Egyetemen.

Nógrádi György biztonságpolitikai szempontból fontosnak tartotta, hogy Európának milyen vezetése lesz a következő öt évben. Emlékeztetett: vitatkoznak azon, hogy állam- és kormányfők jelöljenek-e a csúcsjelöltek helyére. Ha ez eldől, akkor lehet majd arról beszélni, hogy a pozíciókat hogyan osszák el Európa nyugati, keleti és középső része közt, illetve, hogy milyen lesz a férfiak és nők aránya a vezetésben - fűzte hozzá.

Az EP-választás következményeiről azt mondta, hogy a hagyományos néppártok és szocialista pártok támogatottságának visszaesése miatt - az unió történetében először - a két nagy frakció nem tud a korábbiakhoz hasonló kompromisszumokat kötni.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK