Fontos kérdés, hogy az EU új vezetése hogyan viszonyul majd Amerikához

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő, budapest
Nógrádi György, biztonságpolitikai szakértő.
Vágólapra másolva!
Biztonságpolitikai szempontból fontos kérdés, hogy az Európa Unió új vezetése hogyan viszonyul majd legfontosabb szövetségeséhez, az Amerikai Egyesült Államokhoz - mondta Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő az M1-nek adott interjújában szombaton.
Vágólapra másolva!

Nógrádi György hozzátette: Angela Merkel német kancellár és Mike Pompeo amerikai külügyminiszter pénteki tárgyalásának "egészen furcsa hangvétele volt", csütörtökön pedig a német kancellár Donald Trump migrációpolitikáját szidta a Harvard Egyetemen.

Nógrádi György biztonságpolitikai szempontból fontosnak tartotta, hogy Európának milyen vezetése lesz a következő öt évben. Emlékeztetett: vitatkoznak azon, hogy állam- és kormányfők jelöljenek-e a csúcsjelöltek helyére. Ha ez eldől, akkor lehet majd arról beszélni, hogy

a pozíciókat hogyan osszák el Európa nyugati, keleti és középső része közt,

illetve, hogy milyen lesz a férfiak és nők aránya a vezetésben - fűzte hozzá.

Az EP-választás következményeiről azt mondta, hogy a hagyományos néppártok és szocialista pártok támogatottságának visszaesése miatt - az unió történetében először - a két nagy frakció nem tud a korábbiakhoz hasonló kompromisszumokat kötni.