Nagyon népszerű a faluprogram, amelynek keretében eddig öt pályázatot hirdettek meg és zártak le. Ez azt bizonyítja, hogy a támogatott célok létjogosultsága megkérdőjelezhetetlen. A pályázati keretből főleg helyi egyházi közösségi tereket és orvosi rendelőket fejlesztenének, valamint több mint 1200 pályázat érkezett a nemzeti és helyi identitástudat erősítésére kiírt programra is - írja szombati számában a Magyar Nemzet.

Május közepén és végén zárult le a beadási határidő a Magyar falu program eddig meghirdetett öt pályázatánál. A modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos tájékoztatása szerint a helyi egyházi közösségi terek fejlesztésére 949 kérelmet nyújtottak be, az igényelt támogatási összeg meghaladja a 14,2 milliárd forintot, ami a hétmilliárdos keretösszegnek több mint a duplája.

A nemzeti és helyi identitástudat erősítésére kiírt pályázatra 1216 kérelem érkezett be, a települések csaknem 18,2 milliárd forint támogatást kértek összesen. Itt is óriási volt az érdeklődés, hiszen a keretösszeg hatmilliárd forint - fogalmazott Gyopáros Alpár, a Modern Települések Fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

IllusztrációForrás: MTI/Balázs Attila

Az orvosi alapellátáshoz kapcsolódó három pályázatnál is elkészült az összesítés. E szerint orvosi rendelő fejlesztésére 385, eszközbeszerzésre pedig 839 kérelmet adtak be. A két elemre négy-, illetve kétmilliárd forint a keretösszeg, de e pályázatok esetében is óriási érdeklődést tapasztaltak, csak az orvosi rendelők felújítására 11 milliárd forintot meghaladó igényt nyújtottak be.

"Az orvosi szolgálati ház építését támogató programban a rendelkezésre álló keretösszeg ötmilliárd forint. E pályázatnál nem határoztunk meg benyújtási határidőt, tehát folyamatosan lehet beadni a támogatási igényeket. Eddig hat kérelem érkezett be, de további tizenöt beadványt éppen feltöltenek" - tette hozzá a kormánybiztos.

A pályázatok lezárását követően hatvan napon belül elbírálják a kérelmeket, majd a támogató okiratok elkészülte után további öt napon belül az összegeket is szeretnék elutalni - írja a lap.