Nacsa: Szükség van a viták lefolytatására

2019.06.03. 10:16

A politikus beszámolt arról, hogy a hétvégén Csíksomlyón járt, ahol a pápai szentmisén vehetett részt, ahol több tízezer magyar vett részt ezen az eseményen a Kárpát-medencéből és azon túlról is. Ez egy igen fontos esemény volt, ahol azt is elmondta többek között Ferenc pápa, hogy a csíksomlyói búcsú az a magyarság egyik nagyon fontos hagyománya, amit bizony életben is kell tartani.

A mostani látogatás azért is volt különleges, mert húsz évvel ezelőtt már járt II. János Pál pápa Romániában, Bukarestben, de az akkori román vezetés mindent megtett azért, hogy ne látogasson el Erdélybe, ezt sikerült is elérnie, bár a Szentatya megígérte, legközelebb mindenképpen ellátogat az erdélyi magyarokhoz. Ő ezt nem tudta teljesíteni, de most Ferenc pápa megtette ezt. Ez az erdélyi magyaroknak egy elégtétel volt, már csak azért is, mert Csíksomlyó egy ötszáz éves Mária-kegyhely, ami az utóbbi években is több támadásnak volt kitéve, például a román kormány vette le Csíksomlyót a világörökségi jelölti listáról.

Többen felvetették azt, hogy a mostani pápalátogatás nagyban hozzájárulhat a román-magyar kapcsolatok javulásához. Ezzel kapcsolatban Nacsa Lőrinc hozzátette, már azért voltak pozitív irányú elmozdulások a kapcsolatokban, ugyanakkor sajnos olyanok is megtörténtek, ami a javulást visszavetették, mint például a marosvásárhelyi iskola ügye, az erdélyi temető kérdése. A képviselő szerint ezek mind-mind elfogadhatatlan lépések, amelyek ellen a magyar kormánynak fel mkell emelnie a szavát és minden lehetséges eszközt be kell vetni a helyzet megoldása érdekében. Ferenc pápa éppen arról beszélt, hogy az együttélés, a testvéri együttműködés milyen fontos, az őt hallgatók között pedig az első sorokban ott ült a román miniszterelnök, a román kormány tagjai, valamint a magyar köztársasági elnök is, miniszterelnök-helyettes is. Ezért is lehet azt mondani, ez az esemény a román-magyar párbeszédhez

A teljes beszélgetést itt olvashatják.