Teljesen összeomlott budapesti ellenzék: Puzsér kiszállt az előválasztásból

KARÁCSONY Gergely; PUZSÉR Róbert
Budapest, 2019. március 13. Puzsér Róbert, az LMP által támogatott független főpolgármester-jelölt (b) és Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke, a baloldali pártok főpolgármester-jelöltje kezet fog a Válasz Online által szervezett beszélgetés előtt a budapesti Centrál kávéházban 2019. március 13-án. Mindkét jelölt hajlandó visszalépni a másik javára, ha veszít a nyárra tervezett előválasztáson. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
"Az ellenzéket daráló ellenzéknek kellemes előválasztást kívánok! Októberben találkozunk" - írta a Jobbik és az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt, Puzsér Róbert hétfői posztjában, amelyben jelezte, kiszáll az előválasztásból. Az ellenzék az európai parlamenti választás után ismét padlón van, még abban sem tudnak megegyezni, hogyan válasszák ki Tarlós István főpolgármester kihívóját. Az LMP egyébként délelőtt jelezte, felmondja a Puzsér támogatásáról szóló szerződést.
Vágólapra másolva!

Az európai parlamenti választás végeredménye új erőviszonyokat teremtett az ellenzéken belül: a jól szereplő Momentumnak és a DK-nak megnőtt a politikai mozgástere, míg a május végén leszereplő pártok (Jobbik, LMP és MSZP-Párbeszéd) pedig két kézzel kapaszkodnak korábbi pozíciójukba.

Puzsér elköszönt az előválasztástól

Valami ilyesmi történt Budapesten is, a Jobbik és az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt, Puzsér Róbert viszont megelégelte a huzavonát, és hétfői Facebook-posztjában jelezte,

kiszáll az előválasztásból.

Döntését a következőkkel indokolta meg.

  • Nem tartották be a korrekt osztozkodást a balliberálisok: "Az előválasztáson való részvételem egyik feltétele az volt, hogy a balliberális tömb korrekt módon osztozzon a kerületi polgármester-jelöltségeken az engem támogató pártokkal. Május 26-án a Jobbik törpepárttá zsugorodott, az LMP összeomlott, a korrekt alku feltételei így számukra rendkívül szerény mértékűre szűkültek: az EP-választás eredménye alapján alig jár nekik valami. Lássuk, miként fest a korrekt osztozás a DK-MSZP-Momentum szövetség szerint!"
  • Az MSZP-Párbeszéd erején felül indíthat jelöltet: "Budapesten az ellenzék számára húsz nyerhető kerület van. Az MSZP-Párbeszéd tandem tízszázalékos budapesti támogatottságával e kerületek felében[!] állít polgármesterjelöltet. A Jobbik és az LMP három-három százalékos budapesti támogatottságával, mely még így is az ellenzéki szavazatok tizede, nulla és nulla kerületet kap."
  • Nem egyeztettek programot: "Az előválasztáson való részvételem feltétele volt továbbá, hogy egyeztessünk programot, alakítsunk ki egy Budapest-minimumot. Fél éven át tárgyaltam velük polgármesteri helyekről, meg az előválasztás technikai körülményeiről – jelzem, hogy ez idő alatt Budapest jövője kapcsán egyetlen egyeztetésen sem jelentek meg, hiába kezdeményeztem azt minden alkalommal, és hiába ígérték meg a részvételüket minden alkalommal. Csakis a pozíciók érdeklik őket."
  • Nincsenek tisztázva a technikai feltételek: "Pár nappal az előválasztás kiírása előtt sem tudni, lesz-e lehetőség online szavazásra. Én azt kértem, hogy az ne legyen bonyolultabb, mint megvenni egy repülőjegyet, a DK tárgyalói azonban olyan feltételeket állítanak a netes szavazás megnehezítésére, melyek a budapestiek nagyobb részét megfosztják annak lehetőségétől, továbbá ragaszkodnak ahhoz, hogy napok teljenek el a regisztráció és a voksolás között, s ezzel olyan hosszadalmassá tennék a folyamatot, hogy akik szavazhatnának, azok sem fognak. Számtalan technikai részlet máig nem tisztázott, az aláírásgyűjtés vége és a szavazás megkezdése között a tárgyalás feltételeit diktáló DK három[!] napot akar hagyni a kampányra.

Puzsér szerint mindezek miatt az előválasztás folyamata nem átlátható és nem demokratikus, és a következőkre jutott: "ha a fenti körülmények nem változnak, ebben a bohózatban nem veszek részt."

- fejezte be a bejegyzését, egyértelművé téve, hogy itt hagyta az előválasztást. Ezzel pedig

az ellenzék egyik legfontosabb csodafegyvere besült, az ellenzék gyakorlatilag lezérózta magát,

hiszen nemhogy nincsen közös jelöltjük pár hónappal az önkormányzati választás előtt, annak kiválasztásának módjában sem tudnak megegyezni.

Nem sokkal később az LMP jelezte, felmondja a Puzsér támogatásáról szóló szerződést, és kihátrál mögüle. Lépésüket azzal indokolták, a szerződés, valamint egy korábbi budapesti pártkongresszusi döntés kimondta, Puzsér támogatásának egyik feltétele az, hogy résztvesz az előválasztáson.

Budapest, 2019. március 13. Puzsér Róbert, az LMP által támogatott független főpolgármester-jelölt (b) és Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke, a baloldali pártok főpolgármester-jelöltje kezet fog a Válasz Online által szervezett beszélgetés előtt a budapesti Centrál kávéházban 2019. március 13-án. Mindkét jelölt hajlandó visszalépni a másik javára, ha veszít a nyárra tervezett előválasztáson. MTI/Koszticsák Szilárd Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Mint ismert, az előválasztás a szocialisták politikai terméke, és már idejekorán, tavaly év vége felé kezdték el tematizálni. Sokáig úgy tűnt, valamennyi ellenzéki erő benne van abban, hogy egy közös casting formájában válasszák ki azt a jelöltet, aki szembeszáll Tarlós István, jelenlegi főpolgármesterrel. Később azonban előjöttek a pártok között meglévő konfliktusok, és egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy az előválasztás kárász életű lesz. Ez főleg az után lett egyértelmű, hogy a baloldali pártok - MSZP-Párbeszéd, DK, Momentum - kihagyva a Jobbikot és az LMP-t, közös budapesti polgármesterjelölteket jelentettek be, aminek következtében Puzsér felfüggesztette a kiválasztási folyamatban való részvételét.

A Civil Választási Bizottság szombaton közölte, most hétfőn kezdődik az önkormányzati választásokat megelőző fővárosi előválasztás második fordulója; a voksolás június 20. és június 26. között lesz. Az előválasztás első, februári fordulóját Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke nyerte a szocialista Horváth Csabával szemben, így a zuglói polgármester elnyerte az MSZP és a Párbeszéd mellett a DK és a Szolidaritás támogatását is. Erősen kérdéses, hogy Puzsér távozása után érdemes-e nekivágni a második fordulónak.