A 2020-as költségvetés a családok támogatásának költségvetése lesz – mondta Varga Mihály a jövő évi költségvetés benyújtásakor. A pénzügyminiszter közölte, 2228 milliárd forint áll majd rendelkezésre a családok támogatására. 2020-tól elérhető lesz a családvédelmi akcióterv minden intézkedése, amelyek egy része idén júliustól elindul – tette hozzá. A büdzsé négy fő pillérének nevezte Varga a családok támogatásának növelését, a gazdaságvédelmi akciótervet, a tovább csökkenő adókat és a tovább bővülő biztonsági kiadásokat.

A családok költségvetésének nevezte Varga Mihály pénzügyminiszter a 2020-as büdzsét, amit kedden adott át Kövér László házelnöknek a parlamentben. Kiemelte, jövőre 2228 milliárd forint áll majd rendelkezésre a családok támogatására. 2020-tól elérhető lesz a családvédelmi akcióterv minden intézkedése, amelyek egy része idén júliustól elindul.  

Varga Mihály pénzügyminiszter átnyújtja a 2020. évi költségvetési törvényjavaslatot Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökénekForrás: MTI/Kovács Tamás

2020-ban az oktatási kiadásokra 48 milliárd forinttal, egészségügyi célokra 184 milliárd forinttal jut több.  A nyugdíjkiadások 136 milliárd forinttal emelkednek, míg az államigazgatásban dolgozók magasabb bérére 238 milliárd forinttal több jut – mondta Varga Mihály. Az otthonteremtésre összesen 296 milliárd forint megy el, míg a védelmi kiadásokra 223 milliárddal jut több – hangsúlyozta a pénzügyminiszter. Hozzátette, a kiszámíthatóságot és a tervezhetőséget szolgálja, hogy ez az ötödik év, amikor tavasszal nyújtják be a költségvetést, így mindenki fél évvel korábban ismerheti meg a következő évi kormányzati terveket.

Négyszázalékos növekedéssel számol a kabinet 

Az elmúlt évek kedvező fiskális és reálgazdasági folyamatainak köszönhetően a 2020-as költségvetési törvényjavaslatban a kormány 4 százalékos gazdasági növekedéssel, 1 százalékos GDP-arányos költségvetési hiánnyal, a GDP-arányos államadósság további csökkenésével – év végére 66,7 százalékra
–, valamint 2,8 százalékos inflációval számol – ismertette Varga Mihály. A kormány az állam működését tekintve – hasonlóan az idei és az előző évhez – 2020-ban is nullszaldós költségvetést készített – hangsúlyozta.

Varga Mihály pénzügyminiszter bejelentette a jövő évi büdzsé legfontosabb számaitForrás: MTI/Illyés Tibor

A költségvetésről szóló szavazással zárul a parlamenti ülésszak

Július 12-én tartja az Országgyűlés a 2020-as költségvetés zárószavazását, ami egyben a tavaszi ülésszak utolsó napja lesz – mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke a költségvetés benyújtásakor. Kiemelte, hogy minden évben ez a legfontosabb törvény, a központi költségvetés elfogadásáról szóló javaslat tárgyalása. Jó döntésnek nevezte a törvény elfogadásának korábbra hozását, mivel ez – mint mondta – kifelé is stabilitást sugároz.

Ismertette, az általános vitát június 19-21. között folytatják le, a részletes vita június 25-28. között lesz. Július 3-án és 4-én a költségvetési bizottság megtárgyalja a módosító javaslatokat, az összegző módosítókról július 8-án döntenek majd.

Időközben felkerült a parlament honlapjára a 2020. évi központi költségvetésről szóló törvényjavaslat.

Egyszázalékos hiánnyal és négyszázalékos növekedéssel számol a büdzséForrás: MTI/Kovács Tamás

Domokos: Nagy tartalékkal számol a kabinet

Egy stabil, kiszámítható környezetet teremtő költségvetési tervezet vitájára lehet számítani, miután a kormány délután benyújtotta 2020-as költségvetési javaslatát a parlamentben – erről beszélt korábban Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke. Domokos László a tervezettel kapcsolatban elmondta: soha ekkora tartalékkal nem számolt a kormányzat, alkottak egy csaknem nullás költségvetést, amelyben csak egyszázalékos a költségvetési hiány, de ugyanekkora tartalékot is beállítottak.

Kiemelte, a költségvetésben magas gazdasági növekedéssel számol a kormányzat, amely kockázatot is hordoz, mivel nem lehet tudni pontosan, hogy másfél év múlva milyen lesz a gazdasági növekedés, ezért rendkívül fontos, hogy kellő tartalékot képezzenek. Hangsúlyozta: a tartalékok szükségesek, hiszen minden nagy makroelemző arra hívja fel a figyelmet, hogy az elmúlt 9 évben állandósult világgazdasági növekedés nem tarthat a végtelenségig.

Akkor lehet felkészülni a nehéz időkre, amikor van miből, és a magyar gazdaság most rendkívül jól teljesít, nagy növekedésből adódó többletek jelennek meg, ezért fontos, hogy a felzárkózás, a beruházás és a megtakarítások megfelelő aránya is kialakuljon. Domokos László kitért arra is, hogy a családokat is segíteni kellene abban, hogy tartalékokat képezzenek, és hogy az államnak fel kellene használni a rendelkezésre álló eszközöket ahhoz, hogy a családok pénzügyi biztonsága meglegyen.

Domokos László: Rendkívül fontos, hogy kellő tartalékot képezzenek a büdzsébenForrás: ÁSZ/Radócz Ákos

Növekvő foglalkoztatottság, alacsony hiány

A Költségvetési Tanács (KT) már korábban közzétette véleményét a tervezetről: 

 • A KT kiemeli, hogy jövőre 4 százalékos GDP-növekedéssel kalkulál a kormány, és ez akkor teljesülhet, „ha megvalósul a keresetek és a háztartások fogyasztásának tervezett bővülése”. „A kitűzött növekedés elérését a versenyképességet javító további intézkedések támogathatják” – vélekedik a háromtagú Költségvetési Tanács.
 • A háztartások fogyasztása 4,8 százalékkal emelkedhet jövőre, míg a bruttó állóeszköz felhalmozás 3,8 százalékkal bővülhet.
 • Az infláció 2,8 százalék lehet.
 • A foglalkoztatottak száma 1,3 százalékkal növekedhet 2020-ban.
 • A bruttó és nettó átlagkereset egyformán 8,3 százalékkal emelkedhet.
 • A munkatermelékenység növekedését 2,7 százalékra becsüli a tervezet.
 • Az export 5,2 százalékkal, az import 5,4 százalékkal növekedhet.
 • A deficit csak 1 százalék lehet az EU-módszertan szerint. Pénzforgalmi szemléletben csupán 427,5 milliárd forint lehet az idei 1197 milliárd forint után.
 • A bevételi előirányzatok teljesüléséhez szükség van további gazdaságfehérítő intézkedésekre.
 • A korábbi éveknél magasabb, a GDP 1 százalékának megfelelő költségvetési tartalékot képzett a kormány (Országvédelmi Alap és rendkívüli kormányzati intézkedések). Az Országvédelmi Alap összege 378 milliárd forint lehet, míg az általános tartalék összege 110 milliárd forint. Az együttes összege 488 milliárd forint, ami 260 milliárd forinttal magasabb, mint a 2019-es 225 milliárdos tartalék.
 • A tanács pozitívan értékeli a kiadások visszafogására irányuló lépéseket, amelyek eredményeként a hiánypálya erőteljesen csökkenhet.
 • A költségvetési hiány tervezett csökkentése alapvetően a kiadási oldalon történik, amelyeket a bevételi oldalon az adóalapok gyors növekedése támogat – olvasható a dokumentumban.
 • A strukturális hiány jövőre nem éri el a kitűzött 1 százalékos célértéket, azonban közel áll majd hozzá. A dokumentum későbbi részéből kiderül: 1,1 százalék lehet jövőre a strukturális hiány.
 • Az adósság a következő év végén a tervek szerint a GDP 65,5 százaléka lehet.