Orbán Viktor miniszterelnök részt vett a nemzeti összetartozás napján tartott sátoraljaújhelyi ünnepségen. Az ünnepséget a Rákóczi Tábor és Rendezvényközpontban tartották. A budapesti ünnepségről itt olvashat.

Orbán Viktor miniszterelnök SátoraljaújhelyenForrás: MTI/Máthé Zoltán

Kilencvenkilenc évvel Trianon után mi, magyarok bátran kihúzhatjuk magunkat: megmaradtunk! – jelentette ki Orbán Viktor a nemzeti összetartozás napján rendezett ünnepségen.

Itt vagyunk Európa közepén a szétszakítottság, a háborúk és a diktatúrák ellenére is

– mondta a kormányfő. 

Kiemelte, hogy a magyarok nemcsak túlélték ezt az időszakot, hanem ma a Kárpát-medence legnépesebb nemzetét alkotják.

Arról is beszélt Orbán Viktor, hogy gazdasági, kulturális és katonai erőnk napról napra látványosan gyarapodik. Ideje, hogy használjuk. A kérdés csak az, hogy mire.

Kormánya válasza az - mondta -, hogy ezt az erőt a közép-európai népek összefogása érdekében kell felhasználni.

A száz év magyar magány véget ért, és ma már mérföldekre vagyunk attól, ahonnan a Szovjetunióból kiszabadulva 30 éve elindultunk - hangsúlyozta.

Kilenc éve született döntés arról, hogy a magyar nemzet történelmének legsötétebb napja ne csak lesújtson, hanem erőt is adjon, egymáshoz is emeljen minket

- mondta Orbán Viktor.

Trianonról

Trianonról úgy fogalmazott: ami igazságtalan volt valaha, az is marad az idők végezetéig, mert az idő a sebeket gyógyítja, de "az amputációt nem". Az azóta eltelt idő semmit nem változtatott azon a tényen - folytatta -, hogy ami 99 éve történt, az nem tárgyalás volt, hanem diktátum, büntetés a háború elvesztéséért.

Orbán Viktor miniszterelnök és Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke a nemzeti összetartozás napján tartott ünnepségen Sátoraljaújhelyen, Rákóczi Tábor és Rendezvényközpontban 2019. június 4-énForrás: MTI/Máthé Zoltán

A döntés mögött a győzteseknek semmiféle erkölcsi fölényük nem volt, csak erőfölényük, olyan emberek millióit büntették meg, akik mentek, mert a hazájuk szólította őket, és nem tehettek róla, hogy egy olyan háborúban kellett harcolniuk, amelynek nem volt jó, igazságos oldala - mondta a kormányfő.

A győztesek felsőbbrendű, egész nemzeteket büntető döntései nem a szabadság, nem a béke, hanem újabb ellenségeskedés, a diktatúrák és a későbbi háborúk magvait vetették el Európában. Egymás után értek minket a nemzetiszocializmus, majd a kommunizmus ökölcsapásai, amelyekhez a talajt a békediktátumok készítették elő- fogalmazott, megjegyezve azt is, hogy a második világháború után egész Közép-Európát odadobták"a Szovjetuniónak és a kommunista világrendnek.

A táborban összegyűlt fiataloknak Orbán Viktor azt mondta: bárhonnan is érkeztetek, Magyarországon itthon vagytok, Magyarország a ti otthonotok is"Bennünket, akik itt vagyunk, összekapcsol, hogy közös örökösei vagyunk a magyarok világraszóló teljesítményének - tette hozzá.

A kormányfő II. Rákóczi Ferencet is méltatta, kiemelve, máig kötelez az a parancsolat, amely úgy szól: Isten segedelmében bízva harcolni és dolgozni egy szabad és magyar hazáért.Együtt újra nagyok, erősek, sikeresek és győztesek leszünk! - zárta szavait a miniszterelnök.