Idén is színes programokkal készül a Pünkösdi Királyság

2019.06.04. 13:21

Negyedik alkalommal, egész napos, ingyenes programokkal várják a kicsiket és a nagyokat 0-99 éves korig az alábbi tartalmas, kreatív és egyben hagyományőrző programokkal a szervezők a Tabánban.

„Egyre inkább azt látjuk, hogy a budapesti családok szeretnek közös élményeket szerezni, vagy épp együtt alkotni, ezért ezt szem előtt tartva bővítjük a Pünkösdi Királyság programkínálatát immár évről évre, és igyekszünk minél kreatívabb feladatokkal meglepni a gyerekeket” – mutat rá dr. Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes. A színpadi programok igen változatosak, idén a Parno Grasztot is a fellépők között üdvözölhetjük. Egyedül a helyszínünk állandó, idén is a Tabánba várjuk az érdeklődőket.A Kreatív Pünkösd keretein belül a szervezők hagyományőrző pünkösdi kézművességgel ünneplik a jeles alkalmat, többek között arcfestéssel, pünkösdi bababirodalommal és óriásbuborék-fújással várják a szervezők az érdeklődőket.A főpolgármester-helyettes elmondta: „Egyre sokszínűbb a választék, de több visszatérő elem is megtalálható a palettán; mint például a hagyományőrző kézműveskedés és egyéb kreatív foglalkozások.  

Szalóki Ági válogatott műsorral készül az eseményre.Forrás: Emmer László

Azonban ebben az évben a pünkösdi hétpróba állomásai között például helyet kapott a pünkösdi rózsahajító és a jelképfordító feladat is.”

Színpadi programok:
09:30-10:30 Dalinda
11:00-12:00 Szalóki Ági gyerekkoncert – Szalóki Ági 15
13:00-14:30 Fölszállott a páva gálaműsor Pál István 'Szalonna' és bandájával
15:00-16:00 Poklade és a Tabán Szerb Nemzetiségi Egyesület táncosai
16:30-17:30 Fitos Dezső Társulat- Szentendre Táncegyüttes: A falu c. táncelőadás
18:00-19:00 Parno Graszt

Szalóki Ági családi koncertjein az elhangzó dalokat a Körforgás c. lemez dalaiból, a Cipity Lőrinc és Gingalló dalaiból, sőt, a Téli-nyári labodából válogatja, míg a Dalinda a'capella együttes autentikus és modern hangzások segítségével meséli el nekünk a női lét szakaszait. A Poklade zenekarban benne van az egész Balkán: a kabócák énekét, a szétpattanó üvegszilánkokat, a rakija tüzességét idézik meg koncertjükön. A Magyar falu és a Falusi színek folytatásaként kerül bemutatásra a Szentendre Táncegyüttes és a Fitos Dezső Társulat legújabb, A falu címet viselő táncelőadása, amit a magyarul és romani nyelven éneklő Parno Graszt követ, akik egy dalon belül is cserélik a nyelvet, vagy egyszerre énekelnek mindkét nyelven. A zenekar a zenei gyökereit a közvetlen környezetben gyűjtötte. Első lemezük a megjelenés után a World Music Chart Europe hetedik helyére került fel, ez más magyar együttesnek azóta sem sikerült.

„Minden évben igyekszünk a családok kedvében járni, és minden korosztályt megszólítani, de főleg a kisebbeket és a szülőket, nagyszülőket. Természetesen a kamaszokat is szeretnénk elérni, de ők inkább a sportos programjaink iránt érdeklődnek.

A különleges a’capella együttes, a Dalinda izgalmas zenei utazást ígér minden korosztály számáraForrás: BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft.

A fő hangsúly idén is az ünnepi és népi hagyományaink megismertetése volt, illetve, hogy a generációk együtt szerezzenek élményeket, melyekből aztán a hétköznapokon töltekezhetnek. – hangsúlyozta a programokkal kapcsolatban Szalay-Bobrovniczky Alexandra. „Nagyon kedvelem az igazi pünkösdi tradíciókat és minden, ehhez a kultúrkörhöz kapcsolódó feladatot. Örülök, hogy ezzel az ingyenes rendezvénnyel ezeket visszahozzuk a köztudatba, és a mai gyerekek testközelből is találkozhatnak népi hagyományainkkal – árulta el kérdésünkre a főpolgármester-helyettes.

Az eseményről bővebb információ itt.