Hiába a kiábrándító szereplés a májusi európai parlamenti választáson, a Jobbik a jelek szerint nem vált stratégiát, antiszemita politikusokkal indul neki az őszi önkormányzati választásnak. Ezt támasztja alá, hogy a zsidónő-verős megnyilvánulása miatt az Országgyűlésből kibukó Szávay István felbukkant a Jobbik Országos Választmányának ülésén, a bírósági papírok szerint Hegedűs Lórántné még mindig a párt alelnöke, a zsidóságot több alkalommal támadó Jakab Péter pedig a párt parlamenti frakcióvezetője lesz. 

Ugyan a párt országos elnöksége amellett döntött, hogy az önkormányzati választás után előre hozott tisztújítást tart, nem igazán mutatkoznak komolyabb jelei annak, hogy önvizsgálat történt a pártban. Az elmúlt napok fejleményei és történései ugyanis azt mutatják, hogy a választási kudarc ellenére a pártvezetés

ugyanazt az antiszemita vonalat viszi tovább, mint eddig. 

Ez két dologban merül ki: egyrészről továbbra sem engedik el bukott, antiszemita politikusaik kezét, másrészről felemelnek olyan szereplőket, akiktől egyáltalán nem áll távol a zsidóellenes szólamok hangoztatása. 

A zsidónő-verős Szávay ismét felbukkant

Az antiszemitizmusa miatt az Országgyűlésből kieső Szávay István öt nappal az EP-választás után ismét felbukkant. A párt közösségi oldalán közzétett kép tanúsága szerint a politikus részt vett az Országos Választmány múlt hét pénteki ülésén, ahol arról döntöttek, idő előtt tartanak majd tisztújítást. Ez azért is visszás, mert ez a testület a párt egyik legfontosabb döntéshozó szerve. „Az Országos Választmány a Jobbik politikai, egyeztető és döntéshozó fóruma, amely két Kongresszus között jogosult dönteni, illetve állást foglalni mindazon ügyekben, amelyek nem tartoznak más pártszervek hatáskörébe”  olvasható a Jobbik Alapszabályában, amely azt is részletezi, hogy a párt legbefolyásosabb szereplői a tagjai a testületnek. Többek között

  • az Országos Elnökség tagjai,
  • a területi választmányok elnökei,
  • a megyei választmányok küldöttei, valamint
  • a Budapesti Választmány által választott hat küldött

vehet részt ezeken az üléseken. 

Szávay István amiatt bukott ki a Jobbik-frakcióból, és így az Országgyűlésből is, mert előkerült róla egy hangfelvétel, amelyen egy zsidó nő megverésével és heftijének elferdítésével kérkedett. Ahogy az várható volt, nem engedték el a kezét a Jobbikban, az Origo elsőként írta meg, hogy márciusban éppen azt a Bencsik Jánost váltotta a Jobbikhoz ezer szállal kötődő Magyar Szív – Magyar Szó Alapítvány élén, aki a helyére lett beültetve a parlamentben.
Szávay István, a Jobbik korábbi képviselője váratlanul megjelent a Jobbik Országos Választmányának ülésén. A képen Jakab Péter jobbikos képviselő mögött mosolyogForrás: Facebook

Hiába bukott Hegedűsné, még mindig alelnök 

Nincs még vége a sornak, Szávayn kívül úgy tűnik, Hegedűs Lórántné ideje sem járt le a Jobbikban. A hivatalos bírósági dokumentumok szerint ugyanis

továbbra is az antiszemita politikus a párt egyik alelnöke.

A politikus meglehetősen furcsa körülmények között mondott le országgyűlési mandátumáról februárban. Nem sokkal az után, hogy Facebookon bejelentette döntését, megszűnt az oldala. Posztjában azzal indokolta meg lépését, hogy számára a posztkommunistákkal történő bármilyen közösségvállalás elfogadhatatlan (ebben az időben a Jobbik már több alkalommal is együttműködött a balliberálisokkal), ugyanakkor azt is rebesgették róla, hogy egy Szávayhoz hasonló antiszemita hangfelvétel felbukkanása vezetett a Jobbikból való távozásához.
Forrás: birosag.hu

Az antiszemita Jakab pályája emelkedik 

Nemcsak a bukott, antiszemita politikusait veszi védelmébe a Jobbik, hanem ezzel párhuzamosan a kevésbé elhasználódott, a párt szélsőséges szárnyához tartozó szereplőket emel magasba. A hétvégén érkezett a hír, miszerint a Brüsszelbe menekülő, zsidólistás ötletével hírnevet szerző Gyöngyösi Márton helyére Jakab Pétert jelöli frakcióvezetőnek a Jobbik országos elnöksége. Ezzel nem kevesebb történt, mint hogy aJobbik egyik legantiszemitább politikusát egy másik antiszemita politikus váltja. Ugyanis Jakab pályafutása tele van zsidóellenes kiszólásokkal. „A magyar nemzet semmivel sem tartozik a zsidóságnak. Se bűnbánattal, se jóvátétellel. Ha Ön nem így gondolja, akkor én is aggódom. Egyszerű honpolgárként. Magyarként a magyarokért” – írta pár évvel ezelőtt a politikus Köves Slomónak címzett nyílt levelében olyan gondolatokkal kiegészítve, mint hogy

  • „Elítéljük azt is, hogy a zsidó megmondóemberek a magyar nemzet egészét teszik felelőssé a zsidó holokausztért, elvárva azt, hogy honfitársaink olyan bűnökért is bűnhődjenek, amelyeket nem követtek el, sőt nem is éltek akkor, amikor azokat elkövették.”
  • „Itt lenne végre az ideje annak is, hogy a magyarországi zsidóság és különösen annak vezető rétege magába szálljon.”
  • „Hogyan jutott oda, és abban milyen saját felelőssége van, hogy önmagát szinte teljes egészében azonosította a baloldallal és a liberalizmussal, vagyis azzal a politikával, amely rendre beletapos a magyarság érdekeibe és értékeibe.”
Jakab Péter a Jobbik-frakció élén válthatja Gyöngyösi MártontForrás: Jobbik

Pár nappal nyílt levelét megelőzően az Alfahír nevű pártlapnak nyilatkozva azt mondta, hogy „... a médiában mást sem hallunk: hogyan akarják zsidó megmondóemberek készpénzre váltani a holokausztot. Lássuk be, nekik óriási felelősségük van abban, hogy ma a magyar társadalom jelentős része úgy érzi: nem azért kell emlékeznünk a holokausztra minden áldott nap, hogy ne fordulhasson elő még egyszer, hanem azért, hogy ne felejtsünk el fizetni érte.”

A Hír TV pedig nyilvánosságra hozott egy felvételt, amelyen Jakab a kiválasztott néphez tartozó bűnözőkről beszélt, és zsidózó vicceken nevetett.