A Duna magas vízállása miatt szerdán csak Újpestig jött a Clark Ádám hajódaru. Várhatóan még csütörtökön sem próbálják meg kiemelni a múlt heti hajóbalesetben elsüllyedt roncsot. Erről számoltak be az M1 aktuális csatorna tudósítói.

A Clark Ádám hajódaru fedélzetéről bejelentkezve az egyik tudósító azt mondta, várhatóan délután 4 óra körül érkeznek meg az újpesti dokkhoz, ahol le is horgonyoznak,

mert még mindig elég magas a Duna vízállása, így nem tudnák megközelíteni a baleset helyszínét. 

A másik riporter a Margit hídtól bejelentkezve, a műszaki mentés vezetőjére hivatkozva azt mondta,

a búvárok szerdán már nem merülnek, mert az erre napra kitűzött feladatokat elvégezték.

Ugyanakkor ez nem azt jelenti, hogy befejeződtek a munkálatok a baleset helyszínén. Hamarosan érkezik egy olyan hajó, amelynek megfelelő horgonyzata van ahhoz, hogy ilyen sodrás mellett is biztonságosan lehorgonyozzon, és hozzá lehessen kötni a hajódarut

– mondta az Origónak Szathmári Zsolt, a búvárcsoport vezetője. 

Délután 16-kor érkezett meg a hajódaru, amely lehorgonyzott az újpesti dokknál. 

A Hableány egy szonárképenForrás: Terrorelhárítási Központ

A következő feladat a Hableány stabilizálása lesz azért,

hogy a sodrásban ne mozduljon el a hajóroncs.

A szakemberek a helyszínen azt mondták, szerdán már semmiképpen nem fogják kiemelni a hajóroncsot, de várhatóan csütörtökön sem.

Felidézték, hogy szerdán délelőtt egy újabb holttestet emeltek ki a hajóroncsnál a búvárok, amivel hivatalosan is 13-ra emelkedett a múlt szerdai dunai hajóbaleset áldozatainak száma.

Múlt hét szerda este, 21.05-kor a Margit hídnál a Viking cég egyik szállodahajóval ütközött a jóval kisebb, dél-koreai turistákat szállító Hableány nevű turistahajó, amely 7 másodperc alatt elsüllyedt. Hét embert kimentettek, hét dél-koreai állampolgár holttestét pedig még aznap megtalálták, 21 ember eltűnt. Azóta több újabb utas holttestét találták meg, és több emberről továbbra sem tudunk.