Budapest felé halad a Hableány mentésére érkező úszódaru

dunai hajóbaleset
Mentőcsapat tagjai úszó-pontonon és motorcsónakokon a Margit hídnál a Dunán, a balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó közelében 2019. június 4-én. A Hableány és a Viking Sigyn szállodahajó május 29-én késő este ütközött össze. A turistahajó felborult és elsüllyedt, fedélzetén 33 dél-koreai turistával, valamint a kéttagú magyar személyzettel.
Vágólapra másolva!
Szerda reggel 8 órakor a Clark Ádám úszódaru Budapest felé vezető útján Dunaradványnál járt, a kapitánya, Gyenei Gyula becslése szerint délután 3 órára – a tervezettnél korábban – ér az Újpesti vasúti hídhoz, írja a Magyar Nemzet a Hírado.hu alapján. Kissé emelkedett a Duna vízszintje, ami nem segíti a mentést. A legfrissebb hírek szerint a daru haladása kicsit lelassult egy ukrán teherszállító hajó miatt.
Vágólapra másolva!
Mentőcsapat tagjai úszó-pontonon és motorcsónakokon a Margit hídnál a Dunán, a balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó közelében 2019. június 4-én. A Hableány és a Viking Sigyn szállodahajó május 29-én késő este ütközött össze. A turistahajó felborult és elsüllyedt, fedélzetén 33 dél-koreai turistával, valamint a kéttagú magyar személyzettel Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Úton van, és sikeresen át tudott haladni a komáromi vasúti híd alatt az úszódaru, amely reggel fél hétkor indult el Komáromból.

Ez volt útvonalának egyik legkritikusabb része a Margit híd mellett, ahol a legkevésbé fér el – ezért kellett várni a Duna apadására.

A speciális úszódaru leengedett gémmel 50 m hosszú és 20 m széles, 2006-os átépítése óta 200 tonna teherbírású, ezzel a legnagyobb ilyen jármű Közép-Európában – tudósította a nézőket Prokl Violetta, az M1 helyszíni tudósítója.

A Clark Ádám útján az esztergomi Mária Valéria híd alatti átkelése lehet még problémás.

Az úszódaru óránkénti 11-12 kilométeres sebességgel halad Budapest felé, addig nem kell kikötnie, és a többi híd alatt könnyűnek ígérkezik az átjutása. Kissé emelkedett a Duna vízszintje az elmúlt pár órában, ami nem segíti a mentést – közölte az úszódarun utazó Joó Csaba, az M1 tudósítója.

A legfrissebb hírek szerint a daru haladását egy ukrán teherhajó lassítja, a várható érkezés továbbra is 15 és 16 óra között várható.

Budapest, 2019. június 3. Megemlékezők a hajóbalesetben elsüllyedt Hableány turistahajó közelében a Margit hídnál 2019. június 3-án. A Hableány turistahajó és a Viking Sigyn szállodahajó május 29-én késő este ütközött össze a Margit híd közelében, a turistahajó felborult és elsüllyedt, fedélzetén 33 dél-koreai állampolgárral – turistákkal és két idegenvezetővel –, valamint kéttagú magyar személyzettel. Hét embert a környező hajókon utazók kimentettek, hét dél-koreai állampolgár holttestét pedig még aznap megtalálták. Június 3-áig már kilenc holttest került elő Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Azonosították a 12. áldozatot

A múlt heti dunai hajóbaleset újabb áldozatát azonosították – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság szerda hajnalban. A kedd délután „az adonyi kompkikötőnél a Dunából kiemelt holttest azonosítása megtörtént. Az eddig eltűntként keresett férfi a hajóbaleset dél-koreai áldozata” – áll a közleményben. A hatóságok továbbra is keresik az eltűnteket a folyó teljes déli szakaszán – tette hozzá a rendőrség. A hajón összesen 35 ember volt, kétfős magyar személyzet és 33 dél-koreai turista. Eddig hét túlélőről tudunk, arra már szinte semmi esély, hogy rajtuk kívül bárkit élve találnak meg. Frissítés: szerda délelőtt megtalálták és a felszínre hozták a tragédia 13. áldozatát a hajóroncsnál.