Elkezdhetik kiemelni a Hableány roncsát

Hajószerencsétlenség Margit híd Hablány Rendőrök TEK A hajószerencsétlenség helyszíne, Margit híd pesti hídfő.  2019.06.04.
Vágólapra másolva!
Folytatódnak a mentési munkálatok a dunai hajóbaleset budapesti helyszínén. Már úton van Komáromból a nagy daru, hogy kiemelje az egy hete elsüllyedt turistahajó roncsát a meder aljáról. A daru egy ukrán teherszállító miatt lassabban halad. Addig folyamatosan dolgoznak a búvárok. Az Origo helyszínen tartózkodó tudósítója reggel azt látta, hogy felemelik a fekete zsákot a mentőegység hajójának felszínén, feltehetően egy újabb áldozatot hoztak a felszínre. Az információt azóta megerősítették a hatóságok. Azt írták, a holttestre a műszaki mentésért felelős nemzetközi csapat egyik magyar búvára talált rá a hajó egyik nyílászárójánál, miközben a hajóroncs műszaki állapotát mérte fel, és lehetséges rögzítőpontokat keresett a későbbi kiemeléshez. Ezzel hivatalosan tizenháromra emelkedett a halálos áldozatok száma. 
Vágólapra másolva!

Szerda reggel 8 órakor a Clark Ádám úszódaru Budapest felé vezető útján Dunaradványnál járt, a kapitánya, Gyenei Gyula becslése szerint délután 3 órára – a tervezettnél korábban – ér az Újpesti vasúti hídhoz, írja a Magyar Nemzet a Hírado.hu alapján. Kissé emelkedett a Duna vízszintje, ami nem segíti a mentést.

Közeledik a nagy daru

A speciális úszódaru óránkénti 11-12 kilométeres sebességgel halad Budapest felé, ami azt jelenti, hogy délutánra, körülbelül 15 órára meg is érkezhet.

Rendőrök a hajószerencsétlenség helyszínén, a Margit híd pesti hídfőjénél június 4-én Fotó: Polyák Attila - Origo

Sehol nem kell kikötnie, és a legtöbb többi híd alatt könnyűnek ígérkezik az átjutása. Egyedül a Margit híd jelenthet gondot, mert az alatt csak akkor fér el, ha elég alacsonyan van a Duna.

A daru ugyanis a leengedett gémmel 50 m hosszú és 20 m széles, 2006-os átépítése óta 200 tonna teherbírású, ezzel a legnagyobb ilyen jármű Közép-Európában.

Reggel még úgy tudtuk, még ma elkezdhetik kiemelni a roncsot.

Délután már azt mondták a szakemberek, hogy ma biztosan nem emelik ki, de elképzelhető, hogy még csütörtökön sem kezdenek hozzá.

Eközben várhatóan még többször buknak a mélybe a búvárok. Helyszínen lévő tudósítónk reggel látta, hogy

magasba emelik a fekete fóliát, amellyel a vízből kiemelt áldozatok testét szokták eltakarni kegyeleti okokból.

Információit egyelőre nem erősítették meg a hatóságok.

A legfrissebb információ szerint a daru egy ukrán teherszállító hajó miatt lassabban halad, de ezek ellenére délután 15 és 16 óra között érkezhet meg.

Tizenhárom halálos áldozat eddig

A Hableány nevű hajó egy nagy luxushajóval, a Viking cég hotelhajójával ütközött össze a Margit hídnál május 29-én, egy héttel ezelőtt 21.05-kor.

Az elsüllyedt turistahajón 35-en voltak: 22 nő, 12 férfi és egy gyerek. A magyar kapitányon és a szintén magyar matrózon kívül a többiek turisták, idegenvezetők.

Tegnap estig 12 halálos áldozatról tudtunk, heten túlélték, 16 embert még eltűntként kezeltek a hatóságok, de ezek a számok délelőtt már változtak.

Fotó: Polyák Attila - Origo

A TEK ugyanis megerősítette, hogy

a szerdai hajóbaleset újabb áldozatát emelték ki a Dunából a Hableány hajóroncsnál.

Közleményükben azt írták,

a holttestre a műszaki mentésért felelős nemzetközi csapat egyik magyar búvára talált rá a hajó egyik nyílászárójánál, miközben a hajóroncs műszaki állapotát mérte fel, és lehetséges rögzítőpontokat keresett a későbbi kiemeléshez.

– tették hozzá.

A dél-koreaiak esti sétahajózáson vettek részt a Duna budapesti szakaszán az idegenvezetőikkel, a 6 országot – köztük Magyarországot – érintő körutazásuk egyik programjaként.

– mondta egy meg nem nevezett minisztériumi tisztségviselő korábban.

Hét embert közvetlenül a baleset után sikerült kimenteniük, hét dél-koreai állampolgár holttestét pedig még aznap megtalálták, azóta pedig több újabb áldozat holttestét találták meg, de még sok embert keresnek. A roncs kiemelése után, amelybe életveszélyes lenne a vízből bemenni, tovább emelkedhet a halálos áldozatok száma.