Ismét emelkedni fog a Duna vízszintje

2019.06.05. 13:53

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság közleménye szerint a Duna bajor és osztrák szakaszán vízszintemelkedés következett be a hirtelen hóolvadás miatt, ez pedig a hazai szakaszokra is hatással lesz. Budapesten csütörtök délutánig a vízszint 10 centimétert nem meghaladó mértékben emelkedhet, majd újbóli lassú apadás valószínű. A Tisza magas vízállása miatt a szegedi Huszár Mátyás rakpart továbbra is le van zárva. Az országban jelenleg 669,7 km-en van árvízvédelmi készültség elrendelve.

Duna

A Duna magasabban fekvő vízgyűjtő területein a meleg időjárás hatására az elmúlt napokban hóolvadás indult meg, így bár számottevő csapadék nem volt és a legfrissebb meteorológiai előrejelzés szerint továbbra sem várható, az összegyűlt olvadékvíz hatására a Duna országhatár feletti szakaszán a vízszint kismértékben (néhány deciméterrel) emelkedett.

A hirtelen hóolvadás miatt a vízszintemelkedés a hazai szakaszon nagyobb mértékben lesz jellemző, így Budapesten csütörtök délutánig a vízszint 10 centimétert nem meghaladó emelkedése, majd újbóli lassú apadása valószínű. Budapestnél a szerda déli vízállás 451 cm volt, ami 137 cm vízszintcsökkenést jelent a múlt szombati tetőző szinthez (588 cm) képest. A 400 cm-es szint alulmúlása a fentieknek köszönhetően így jövő hét keddre tolódik.

Forrás: Laczy/Pixabay

Tisza

A Tisza árhullámának hosszan elnyúló tetőzése Szolnok térségében jár.  A tiszai mellékfolyók közül a Krasznán, a Zagyván, a Berettyón, és a Körösök vízrendszerén vannak, illetve várhatóak az I. fokú szintek feletti vízállások. A Tisza vízgyűjtőjének felső részein néhány napig még folytatódik a csapadékos időjárás, de számottevőbb csapadékmennyiség csak a Körösök részvízgyűjtőin valószínű. Ennek hatására a Körösök vízrendszerén újabb árhullám levonulására van kilátás, de sehol sem közelítik meg az I. árvízvédelmi fokozathoz tartozó szinteket. Az Alsó-Tisza továbbra is lassan árad, Szegednél a folyó a rakpart szintje (560 cm) felett van.

A vízügyi szakemberek a kialakult helyzetnek megfelelően az érintett szakaszokon fokozott figyelőszolgálatot végeznek, II.fokú készültségi szintnél éjjel-nappal megemelt létszámú őrszolgálattal.

Az Országos Vízjelző Szolgálat folyamatosan figyelemmel kíséri a végbemenő folyamatokat és naponta elemzi a kialakult helyzetet.