Tavaly év végén hónapokon át vizsgálódott a NAV a Karácsony Gergely vezette zuglói önkormányzatnál. Kiderült, hogy a 2017-es teljes évre és a 2018-as év első félévére vonatkozó adóbevallásukkal is komoly gondok vannak, ugyanis több százmillió forint értékű adóköteles bevétel hibádzott a bevallásban, az egyik ilyen éppen a botrányokat kiváltó parkolási üzletág – írta meg a Pesti Srácok.

A lap szerint a Karácsony-féle városvezetés az áfafizetési kötelezettségének sem tett maradéktalanul eleget, ugyanis olyan dokumentumok kerültek a birtokukba, amelyek azt mutatják, a tavaly év végi NAV-ellenőrzésen fennakadt a zuglói önkormányzat. Ezek szerint a Kelet-budapesti NAV Általános Forgalmi Adó Ellenőrzési Osztálya 2018 novembere és 2019 januárja között folytatott le jogkövetési vizsgálatot a hivatalnál. A vizsgálat során kiderült, hogy a hivatal a vizsgált időszakokra (2017 és 2018 több időszaka is) benyújtott alap bevallásában

  • nem szerepeltette, illetve
  • helytelenül szerepeltette a fizető parkoló üzemeltetéséből származó adóköteles bevételeit, továbbá
  • helytelenül közérdekű vagy egyéb speciális jellegre tekintettel adómentes értékesítésként vallott be olyan értékesítéseket, amelyek nem lakáscélú bérbeadásból, illetve közterület-használati díjakból adódtak.

Mivel az áfafizetési kötelezettség rendszeresen, havonta, illetve negyedévente jelentkezik, a NAV-vizsgálat megállapítása azt is jelenti, hogy a Karácsony Gergely vezette önkormányzat az elmúlt két évben alsó hangon több százmillió forint bevétel utáni áfát nem fizette meg, vagyis csak a felszólítást követően. A vizsgálatot követően az adóhatóság önrevízióra szólította fel a zuglói hivatalt, amelynek az 2018 októberére eleget tett, megúszva ezzel a súlyosabb következményeket.

Karácsony Gergely zuglói főpolgármesterForrás: Zugló.hu

A Magyar Nemzet reggeli cikkében pedig arról írt, hogy már a 2014-2017 közötti időszakban is voltak hiányosságok a zuglói önkormányzat tevékenységében az Állami Számvevőszék (ÁSZ) utóellenőrzése szerint. Az ÁSZ által tegnap nyilvánosságra hozott dokumentumban azonban még nem vizsgálták a milliárdos parkolási botrányt, a 2017-2019 közötti időszakot. Tarlós István főpolgármester úgy reagált a Magyar Nemzetnek az ügyben, hogy

az Állami Számvevőszék utóellenőrzésével sem lett tisztább a kép a milliárdos vesztességet okozó zuglói parkolási ügyben.

A városvezető hangsúlyozta a lap kérdésére, miszerint korábban ő szorgalmazta, hogy az ÁSZ vizsgálja meg a baloldal főpolgármester-jelöltje, Karácsony Gergely vezette kerületben a polgármester által ellentmondásosan kommunikált parkolási ügyet, leszögezte, tudomása szerint zuglói képviselők fordultak a számvevőszékhez, ő pedig az ÁSZ munkáját sem minősíteni, sem értékelni nem szeretné.

Mint ismert, Zuglóban látványosan sokat, mintegy 3 milliárd forintot költöttek a parkolási rendszer átalakítására, amit több százmilliós veszteséget termel évente a kerületnek, miközben éppen a parkolás az az üzletág, amin szinte minden önkormányzat nyer. Karácsony százmilliós nyereségről beszél, a pénzügyi mutatók szerint ugyanakkor 2017-ben csaknem fél milliárd forintot veszített a kerület. A tavalyi évben pedig 338 millió forinttal maradtak el a parkolási bevételek a várttól, újabb 250 millió forint mínuszt termelve az önkormányzatnak.