Szanyi távozására számítanak az MSZP-ben, miután nyílt levélben ment neki a pártvezetésnek

Szanyi Tibor, EP választás, 2019 Európai Parlament, EP2019, MSZP, eredményváró
Vágólapra másolva!
Az MSZP elnöksége elengedte a pártot keményen bíráló Szanyi Tibor kezét, és a távozására számítanak - értesült a Magyar Nemzet elnökségi forrásokból. Úgy látszik, a szocialista pártban nem fér bele a nyílt kritika, a renitens politikusnak megküldték a selyemzsinórt. A lap szerint Szanyi kálváriáján kívül komoly mozgások indultak meg a pártban: Kunhalmi Ágnes válthatja Bangóné Borbély Ildikót a frakcióvezető-helyettesi poszton, a távozó kommunikációs igazgató, Láng Balázs feladatait pedig átmenetileg Nyakó István látja el. Mint ismert, Láng bukása után féregnek nevezte az Origo, és az ATV újságíróit közösségi oldalán.
Vágólapra másolva!

"Ismerjük Tibort, az elmúlt években csinált már pár furcsa dolgot, és bár a csalódottsága érthető, a mostani eljárásával lenullázta, kivégezte magát" – fogalmaztak a Magyar Nemzetnek az MSZP elnökségében arról, hogy Szanyi Tibor hétfőn nyílt levélben szabályszerűen kikelt a pártvezetés ellen. A lap információi szerint várhatóan nem indul etikai eljárás a renitens politikus ellen, mivel nem akarják napirenden tartani a rendkívül kellemetlen esetet, ettől függetlenül Tóth Bertalan pártelnök még dönthet egy esetleges szankcióról. A vezetésben ugyanakkor többen is úgy vélekedtek, hogy

Szanyi körül végleg elfogyott a levegő, így előbb-utóbb ő maga fog távozni az MSZP-ből.

Mint ismert, a szocialista politikus pártjának gyászos EP-választási eredménye miatt nem újrázhat ez Európai Parlamentben, mivel az elért 6,6 százalékos eredmény csupán egy mandátumra jogosította őket, ezt pedig választmányi döntés értelmében a listán amúgy is előrébb szereplő Ujhelyi István kapta. Szanyi csalódottságában páratlanul kemény levélben ment neki Tóthéknak, többek között élőhalottnak, korruptnak, degenerálódó belterjes klubnak nevezve pártját, amely szerinte nem alkalmas az országgyűlési képviseletre.
Szanyi Tibor, az MSZP európai parlamenti választási eredményváróján Fotó: Szabó Gábor - Origo

A bukott EP-képviselő a Népszavának azt mondta, hogy a párt vezetésétől egyelőre semmilyen reakciót nem érkezett, de meglátása szerint "a tagság brutális többséggel" mellette áll. Előbbi mondata nem feltétlenül fedi a valóságot, hiszen Kunhalmi Ágnes, és Korózs Lajos képviselők is élesen bírálták a kibeszélés miatt. Szanyi nyílt levelében bejelentette azt is, hogy Holnapelőtt néven radikális baloldali mozgalmat indít, ennek ellenére nem tervezi, hogy kilép pártjából, sőt elnöki ambícióit sem rejtette véka alá.

Bangóné Borbély Ildikót leváltják frakciótisztségéről

Magyar Nemzet úgy tudja továbbá, hogy várhatóan Kunhalmi Ágnes váltja majd Bangóné Borbély Ildikót az MSZP frakcióvezető-helyettesi posztján. A csere oka minden bizonnyal az, hogy Bangóné Borbély a kampány során patkánynak minősítette a Fidesz szavazóit, ezzel mintegy hárommillió magyart megsértve. Sokáig úgy tűnt, a szocialista vezérkar nem bünteti meg durva megnyilvánulásáért politikusát, aki a kampány vége felé már vissza is tért az országos politikába, teljes erőbedobással kampányolva.

Még egy fontos változtatás valósult meg a szocialistáknál: az MSZP-től "közös megegyezéssel" távozó kommunikációs igazgató, Láng Balázs feladatait pedig átmenetileg Nyakó István, a párt jelenlegi szóvivője látja el. Az Origo számolt be elsőként róla, hogy elképesztő ámokfutásba kezdett az MSZP bukott kommunikációs igazgatója azt követően, hogy nem tartottak igényt a munkájára a pártban. Láng Balázs a közösségi oldalán féregnek nevezte az Origo és az ATV dolgozóit azért, mert ezek a felületek megírták az igazságot, miszerint nemes egyszerűséggel kirúgták.

Forrás: Origo

Árulkodó volt, hogy a beszélgetés során később kijelentette, hogy teljes mértékben igaza volt a Fidesz-szavazókat patkánynak nevező Bangóné Borbély Ildikónak. Külön érdekessége a bukott kommunikációs szakemeber történetben, hogy tavaly Kálmán Olgától érkezett az MSZP-hez. Ugyanis addig a gyalázatos nézettsége miatt megbukott műsorvezetőnővel dolgozott, Kálmán Olga egyik beosztottja volt.