Adatokat törölt a telefonjáról a Viking Sigyn kapitánya a baleset után

2019.06.06. 14:21

A nyomozás adatai szerint a szállodahajó kapitánya a dunai hajóbaleset után adatokat törölt a telefonjáról. Ezt közölte a Fővárosi Főügyészség csütörtökön. És azt a hírt is megerősítették, amit tegnap megírtunk, hogy áprilisban Hollandiában is okozott balesetet a múlt szerdai baleset ügyében meggyanúsított hajóskapitány.

A Fővárosi Főügyészség az Eurojust magyar nemzeti tagján keresztül szerezte be azt a hivatalos információt, hogy a Hollandiában idén április 1-jén balesetet okozó hajó kapitánya és a dunai hajóbaleset gyanúsítottja ugyanaz. 

Jurij C.-t Hollandiában is gyanúsítottként vonták felelősségre. 

Ezen tényekről az ügyben eljáró Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség, az óvadékról szóló bírósági határozat fellebbezése indokolásának kiegészítésében, a bíróságot még csütörtökön tájékoztatja, és a letartóztatás indokaként a bizonyítás megnehezítésének vagy meghiúsításának megakadályozására is hivatkozik" 

- tették hozzá.

Azt is elmondták, hogy a fővárosi főügyész - a legfőbb ügyész egyetértésével és engedélyével - a Duna budapesti szakaszán történt vízibaleset ügyében 5 ügyészből, illetve alügyészből álló ügyészi ügyfeldolgozó csoportot hozott létre. 

A csoport feladata, figyelemmel arra, hogy az ügy vizsgálati szakaszban van, a nyomozó hatóságtól folyamatosan érkező adatok elemzése és értékelése. 

Ezentúl a fővárosi főügyész külön kapcsolattartó ügyészt jelölt ki, hogy biztosítsa a kapcsolatot a budapesti dél-koreai nagykövetség munkatársaival.

Sérülés a Viking Sigyn szállodahajónForrás: MTI/Máthé Zoltán

A nyomozási bíró június elsején egy hónapra elrendelte a gyanúsított letartóztatását. A bíróság emellett megállapította, hogy a hajóskapitány 15 millió forint óvadék letétele esetén Budapest területén bűnügyi felügyeletbe kerül, nyomkövető eszköz alkalmazása mellett. 

Az óvadék megengedése ellen az ügyészség fellebbezéssel élt" 

- olvasható az ügyészségi közleményben. Korábban az Origo megírta, hogy az óvadék miért nem tartaná vissza a kapitányt a szökéstől.

A Hableány sétahajó május 29-én 21.05-kor süllyedt el a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és kéttagú magyar személyzet. 

Hét embert sikerült kimenteni, illetve a baleset napján hét áldozat holttestét találták meg. 

Azóta további nyolc áldozat holtteste került elő. Valamennyien dél-koreaiak. Még 11 dél-koreai utast és a hajó 2 fős magyar legénységét keresik.