Térképen, hol és mikor találták meg a hajóbaleset áldozatait

Margit híd, megemlékezés, Duna, dunai hajóbaleset, Hableány
Budapest, 2019. június 3. Megemlékezők a hajóbalesetben elsüllyedt Hableány turistahajó közelében a Margit hídnál 2019. június 3-án. A Hableány turistahajó és a Viking Sigyn szállodahajó május 29-én késő este ütközött össze a Margit híd közelében, a turistahajó felborult és elsüllyedt, fedélzetén 33 dél-koreai állampolgárral - turistákkal és két idegenvezetővel -, valamint kéttagú magyar személyzettel. Hét embert a környező hajókon utazók kimentettek, hét dél-koreai állampolgár holttestét pedig még aznap megtalálták. Június 3-áig már kilenc holttest került elő. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Folyamatosan frissítik azt a térképet, amelyen a dunai hajóbaleset áldozatainak megtalálási helyét tüntették fel a rendőrök. A Hableány helyzetét piros ikonnal jelölik. A turistahajó május 29-én este süllyedt a mélybe, miután összeütközött a Viking cég egyik nagy szállodahajójával. 35-en utaztak rajta, a kétfős magyar személyzet mellett mind dél-koreaiak, turisták és idegenvezetők. Hét ember túlélte, hét halálos áldozatot még aznap megtaláltak, 20 utast meg a kapitányt akkor még eltűntként keresték. Azóta több újabb halálos áldozat földi maradványai kerültek elő. 
Vágólapra másolva!

Május 29-én éjszaka, 21 óra után 5 perccel

a Hableány nevű turistahajó 7 másodpercen belül elsüllyedt,

miután ütközött egy nagy szállóhajóval, a Viking Sigynnel, a Margit híd közelében.

Dél-koreai a legtöbb áldozat

A Hableányon 35-en utaztak, 22 nő, 12 férfi és egy 6 éves kislány.

A magyar kapitányon és a szintén magyar matrózon kívül mindenki dél-koreai, és turistaként vagy idegenvezetőként volt a hajón.

Esti sétahajózásra indultak a Duna budapesti szakaszán a hat országot, köztük Magyarországot is érintő körutazásuk egyik programjaként, amikor megtörtént a tragédia.

Heten túlélték, hét áldozatot még aznap éjszaka megtaláltak a vízben.

Hétfőn került elő a nyolcadik áldozat Hartánál. Az Origo tudósítója a helyszínen az egyik szemtanútól megtudta, a 64 éves dél-koreai férfi teste

a helyi kikötő horgonykötelébe akadt bele, ezért nem sodorta tovább a víz.

Még ugyanezen a napon a Margit hídnál lemerültek a búvárok, és felhoztak a mélyből még egy testet, a hajóbaleset kilencedik áldozatát.

A dél-koreai nő földi maradványait a roncs mellett találták meg.

Kedden két újabb holttest került elő a Dunából. Az egyiket a baleset helyszínén dolgozó búvárok emelték ki a Margit-szigetnél elsüllyedt Hableányból, kihúzták az ablakon keresztül, a másikat Kulcsnál találták meg a Dunában. Mindkét áldozatot azonosították reggelre, ahogy az Adonynál előkerült férfit is.

Ezzel együtt már 12-re emelkedett a halálos áldozatok száma. Mind dél-koreaiak.

Megemlékezők a hajóbalesetben elsüllyedt Hableány turistahajó közelében a Margit hídnál 2019. június 3-án Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Szerdán ez a szám 15-re emelkedett. A tizenharmadik halálos áldozatra reggel, a műszaki mentésért felelős nemzetközi csapat egyik magyar búvára talált rá a hajó egyik nyílászárójánál, miközben a hajóroncs műszaki állapotát mérte fel, és lehetséges rögzítőpontokat keresett a későbbi kiemeléshez.

Késő este jelentették be a rendőrök, hogy a Budapesten és az Ercsinél délután talált holttesteket is sikerült azonosítani.

Mindkét nő a hajóbaleset utasa volt.

Csütörtökön még négy holttestet találtak a Dunában. Egyet Érdnél, hármat a folyó budapesti szakaszán. Az elsőre a Szabadság hídnál bukkantak rá még szerda éjszaka, de a hírt csak másnap hozták nyilvánosságra.

A dél-koreai férfi a tragédia tizenhatodik áldozata.

Csütörtök délelőtt a Rákóczi híd közelében találtak meg és emeltek ki a Duna vízéből egy másik dél-koreai férfit, ő a tizenhetedik. Az Érdnél talált áldozat a 18-ik, a tizenkilencedik a hajó magyar matróza, akire a Bálna közelében találtak rá.

Nézze meg térképen

A rendőrségi térképen ráközelíthetünk részletekre, és rá is kattinthatunk egy-egy áldozatra. A roncs helyét is feltüntették rajta. A fekete alapra elhelyezett kis fehér keresztek segítségével nyomon követhetjük, hogy a több napja tartó, együttműködésre épülő, megfeszített munka mellett előkerülő halálos áldozatokat hol és mikor találták meg a Dunában. Ezeket már mind azonosították. A térképet a rendőrök megbízására készítették, és a Police.hu oldalon található:

Nyolc dél-koreai utast és a hajó magyar kapitányát péntek délig még nem találták meg.