Futballhuligánok vezetésével szélsőséges románok egy csoportja kitörte az úzvölgyi temető kapuját, beözönlött a sírkertbe, kitépte a mogyorófa kereszteket. Többen sírkeresztekre felmászva lengették a román zászlókat. A csendőrség nem akadályozta meg a tombolást. 

A románok a román hősök napja alkalmából avatóünnepséget akartak tartani a temetőben. A magyarok élőlánccal tervezték megvédeni a temetőt. Jean-Adrian Andrei, a magyar többségű Hargita megye román prefektusa korábban felszólította Csíkszentmárton polgármesterét, hogy nyissa ki a temetőt.

A Székelyhon.ro tudósítása szerint Kovászna megye önkormányzata kihelyezett tanácsülést tartott, így próbálta megakadályozni a román provokációt.

Csendőrökkel dulakodnak román résztvevők, akik erőszakkal benyomult az úzvölgyi katonatemetőbe.Forrás: MTI/Veres Nándor

A felheccelt román tömeg öt óra után elsodorta a rendőröket. Néhányan beszöktek a temetőbe, majd kitörték a kaput. 

Románok, miután áttörték a csendőrsorfalat az úzvölgyi katonatemető bejáratánálForrás: MTI/Veres Nándor

Egy férfi felmászott a beton emlékműre, és lengette a román zászlót, közben a hangfalból szólt a román himnusz. A románok elfoglalták a temetőt, kitépték a betonkeresztek mellé állított mogyorófa kereszteket. Azt üvöltözték, hogy ki a magyarokkal az országból.

Magyar idő szerint este hatkor az Agerpress hírügynökség azt közölte, hogy csendőrségi felügyelet alatt marad az úzvölgyi temető. A csendőrség civilizált magatartásra szólította fel a helyszínen lévő személyeket. Azt ígérték, hogy a felvételek alapján minden törvénysértőt azonosítanak és megbüntetnek.