A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség költségvetési csalással vádol egy szervezetet, akik hamis számlákat állítottak ki ügyfeleik számára, hogy ezzel mentesítsék őket az adófizetés alól, illetve csökkentsék azt - írja az Ügyészség

A szervezetet 2013-ban egy magyar-szerb állampolgárságú férfi alapította és ő irányította a háttérből. Társai segítségével pénzért cserébe

hamis számlákat állítottak ki az ügyfeleik részére, melynek célja az volt, hogy így mentesülhettek az adófizetés alól. 

A a szervezet fő működtetői olyan tagokat szerveztek be, akik Magyarországon, Csehországban, Szlovákiában és Horvátországban összesen 21 céget alapítottak úgy, hogy fiktív, illetve a magyar hatóságok számára elérhetetlenné vált személyek adatait használták fel. A társaságok számára bankszámlát nyitottak, telephelyet béreltek, hogy a úgy tűnjön, mintha szabályosan működtetnék a cégüket.

IllusztrációForrás: Shutterstock

A számlagyár és a fiktív számlát rendelő 14 cég között összekötők tevékenykedtek, banki ügyeket, szállításokat, e-mail-eket intéztek, illetve a számlák kiállításáért járó pénzt is ők szedték be.

A bűnszervezet több mint 2,8 milliárd forinttal kárt okozott az államnak.

Az ügyészség 15 férfit vádol csalással és hamis magánokirat felhasználásával. Két férfit a szervezetben való részvétel miatt hallgattak ki. Az ügyészség 5 tag számára fegyházat, 12 számára pedig börtönt javasol. A végső döntést a Kecskeméti Törvényszék hozza.