Négyezer katona részvételével, valamint több száz technikai eszköz és negyven helikopter támogatásával elkezdődtek a nyári hadgyakorlatok Magyarországon. A katonák ilyenkor szereznek tapasztalatot többek között a honvédség új eszközeiről is. 

Sándor Zsolt, a Magyar Honvédség dandártábornoka pénteken az M1-nek azt mondta, öt nemzetközi gyakorlat van, amelyekben többek között a különleges műveletiek, a tüzérség és a konvojkíséret vesz részt.

A gyakorlatok célja a honvédség képességének növelése, mert a Magyar Honvédség a magyar állampolgárok biztonságának alapja, ezért fontos, hogy jól felszerelt és képzett, az ország érdekeit szolgáló haderő legyen - emelte ki.

IllusztrációFotó: Polyak Attila - Origo

Hozzáfűzte, hamarosan új, korszerűbb technikai eszközök érkeznek. Ahhoz, hogy ezeket ki lehessen használni, fontos, hogy a honvédség már az eszközök megérkezése előtt is tapasztalatot szerezhessen ezek kezelésében.

Sándor Zsolt a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában arról beszélt, a hadgyakorlatok a NATO képességfejlesztéséhez is hozzájárulnak. Magyarország mellett Bulgária, Románia, Horvátország, Görögország és Észak-Macedónia is hadgyakorlatokat tart - tette hozzá.