Trendet diktál Dunakeszi

Vágólapra másolva!
Dunakeszi kiaknázva a pozitív demográfiai trendeket, jól működő, folyamatosan fejlődő, hosszútávon is fenntartható oktatási-nevelési intézményrendszert tudott kiépíteni.
Vágólapra másolva!

Napjainkban Magyarország népességének közel 8 százaléka a budapesti agglomerációban él; az elmúlt 10 év során Dunakeszire is számos kisgyermekes család, fiatal pár költözött, melynek eredményeként ma közel félszázezren élnek a városban.

Forrás: Bocskay, Zsolt

Dunakeszi egyike annak az 5 járásnak, ahol pozitív népesedési mutatókkal büszkélkedhetnek, és középtávon Dunakeszi maradhat az egyetlen, ahol a születések kontra halálozások tekintetében pozitív demográfiai folyamatok érvényesülhetnek. A népességnövekedés azonban számos infrastrukturális fejlesztést igényel, amely bölcsődei, óvodai általános- és középiskolai szinten egyaránt jelentkezik.

A város lépést tart az infrastrukturális igényekkel, melyet a férőhely-bővítési munkálatok számszerűsíthető eredményei is alátámasztanak: 2010-2019 között a bölcsődei férőhelyek száma 102 százalékos növekedést mutat, az óvodai férőhelyeké 28 százalékot, az általános iskolai tanulólétszám 45 százalékkal nőtt. Emellett 2019 szeptemberében újabb bölcsődében kezdhetik meg az évet a legkisebbek, ezen kívül egy új óvoda építése is folyamatban van. A nyár folyamán Magyarország Kormánya elé kerül a középiskola megvalósulását támogató határozat, amely stratégiai jelentőségű lépés a városvezetés részéről.

Forrás: Origo

Az oktatással kapcsolatos igényeken túl a kultúrafogyasztási igényeket is igyekszik kielégíteni a város: a tervek szerint 2023-ra felépül a Művészetek Háza, amely egy alapfokú művészeti iskola mellett 750 férőhelyes színház- és koncertteremet, tánc- és kamarateremet is magába foglal majd. Ezzel a beruházással a Dunakanyar meghatározó kulturális színhelyévé válhat Dunakeszi.

Forrás: Origo

„A településfejlesztés az a feladat, amely sosincs elvégezve, mindig lesznek korszerűsítésre váró területek. Folyamatosan azon dolgozunk, hogy Dunakeszi az itt élők és gyermekeik jövőjét szolgálja. Ezt közösségi összefogással, a városlakók véleményét meghallgatva, hosszú távú stratégiai célok meghatározásával tudjuk megvalósítani." – hangsúlyozta Dióssi Csaba polgármester a június 5-i sajtóeseményen, majd hozzátette: „szerencsés helyzetben vagyunk: azok a fejlesztési tervek és lehetőségek, amelyek jelenleg is az asztalomon vannak, fontos és indokolt fejlesztések, hiszen láthatóan kereslet lesz rá hosszútávon is. Bátran kijelenthetem, hogy fenntartható fejlődési pályán vagyunk."