Hatvan nyomozó dolgozik a dunai hajóbaleset ügyén

Margit híd, megemlékezés, Duna, dunai hajóbaleset, Hableány
Budapest, 2019. június 3. Megemlékezők a hajóbalesetben elsüllyedt Hableány turistahajó közelében a Margit hídnál 2019. június 3-án. A Hableány turistahajó és a Viking Sigyn szállodahajó május 29-én késő este ütközött össze a Margit híd közelében, a turistahajó felborult és elsüllyedt, fedélzetén 33 dél-koreai állampolgárral - turistákkal és két idegenvezetővel -, valamint kéttagú magyar személyzettel. Hét embert a környező hajókon utazók kimentettek, hét dél-koreai állampolgár holttestét pedig még aznap megtalálták. Június 3-áig már kilenc holttest került elő. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Egy hatvanfős nyomozócsapat dolgozik azon, hogy tisztázza a dunai hajóbaleset részleteit. A hatóságok eddig 230 embert kérdeztek ki, közel 5000 fotót készítettek, és két terabájtnyi adatot kell kielemezniük. A vizsgálatba hidrológiai, pszichológus és szemészszakértőket is bevontak. A szállodahajó ukrán kapitánya továbbra sem tett feltáró vallomást.
Vágólapra másolva!

Átlagosan 12 év szakmai tapasztalattal rendelkező 60 fős nyomozócsoport dolgozik a dunai hajóbaleset vizsgálatán - írja közleményében a Budapesti Rendőr-főkapitányság. A közlekedési, a bűnügyi, valamint a rendkívüli haláleseti vizsgálókból, bűnügyi helyszínelőkből, és bűnügyi elemző-értékelőkből álló csapat a baleset óta pihenőidejét leszűkítve 6180 munkaórát teljesített.

A kapitány nem tett feltáró vallomást

A rendőrök a vízibalesettel összefüggésben

230 személyt kérdeztek ki,

további 66 főt tanúként, egy főt pedig gyanúsítottként hallgattak ki. A 15 kihallgató helyiségben, 124 órában – a magyarul nem beszélő tanúk és a gyanúsított esetében hat tolmács közreműködésével – történt kihallgatások jegyzőkönyveinek leirata meghaladja az ötszáz, az ügy teljes iratanyaga pedig az ezer oldalt.

Megemlékezők a hajóbalesetben elsüllyedt Hableány turistahajó közelében a Margit hídnál 2019. június 3-án Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A szállodahajó gyanúsítottként kihallgatott, letartóztatott hajóskapitánya, C. Yuriy

továbbra sem tett feltáró jellegű vallomást a baleset körülményeiről.

A Viking Sigyn ukrán kapitányát halálos tömegszerencsétlenséget okozó vízi közlekedés veszélyeztetése miatt vették őrizetbe, és le is tartóztatták. A határozat szerint azonban a férfi óvadék ellenében kiszabadulhat, és Budapest területén nyomkövetővel a lábán mozoghat. Az óvadék lehetősége ellen az ügyészség fellebbezett, így másodfokra került az ügy.

Naponta kétszer kell beszámolniuk a nyomozásról

A nyomozócsoport tagjai folyamatosan elemzik a különböző adatbázisokból származó több tízezer adatot, 16 térfigyelő kamera lefoglalt felvételeit, illetve a rendőrség felhívására az állampolgároktól származó, a rendőrségnek átadott video- és kamerafelvételeket - írja közleményében a rendőrség.

A szállodahajón igazságügyi hajózási, nautikai szakértő bevonásával a rendőrség szemlét tartott, kamerafelvételeket foglalt le és, 4.896 darab digitális fényképfelvételt készített. Lefoglalta a szállodahajón fellelhető valamennyi hajózási és informatikai rendszer adatállományát. A több mint nyolc órán át tartó szemlén lefoglalt informatikai adatállomány együttes mérete meghaladja a két terabájtot.

A nyomozók a vizsgálat teljessége érdekében felvették a kapcsolatot a Duna menti tagállamok valamennyi társhatóságával, valamint a holland rendőrséggel.

A nyomozás eredményessége, a beszerzett személyi és tárgyi bizonyítási eszközök elemzése és értékelése érdekében a korábban már kirendelt igazságügyi hajózási, nautikai szakértő mellett a nyomozóhatóság

igazságügyi informatikai, orvos, pszichológus, szemész, közlekedési, hidrológiai, pályaalkalmassági, munkaügyi szakértőket és szakkonzulenseket is kirendelt

a nyomozás során felmerült szakkérdések soron kívüli megválaszolására.

A nyomozócsoport vezetője folyamatosan egyeztet a nyomozás felügyeletét ellátó ügyészi ügyfeldolgozó csoporttal, a nyomozati cselekményeknél ügyész van jelen. A nyomozócsoport vezetőjét és vonalvezetőit Budapest rendőrfőkapitánya naponta kétszer beszámoltatja.

Hajódaruval emelik majd ki a roncsot

A Hableány nevű városnéző hajó május 29-én 21.05-kor süllyedt el a Margit hídnál, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A turistahajó fedélzetén 35-en utaztak, 33 dél-koreai turista és idegenvezető, valamint a kéttagú magyar személyzet, a kapitány és egy matróz.

A balesetet heten élték túl,

tizenkilencen meghaltak, nyolc dél-koreai turistát és a Hableány magyar kapitányát továbbra is keresik.

Elképzelhető hogy többen a hajó roncsában rekedtek.

Már a Clark Ádám hajódaru is helyszínen van Fotó: Polyák Attila - Origo

Pénteken megérkezett a helyszínre a Clark Ádám nevű hajódaru is, de a roncsot csak a következő napokban tudják majd kiemelni.