2020-ban minden eddiginél több pénzt fordít a kormány a biztonságra - jelentette ki Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára szombati budapesti sajtótájékoztatóján. Hangsúlyozta: a 2020-as költségvetés fókuszában a családvédelmi akcióterv áll, ezért is hívják a "gyereket nevelő magyar családok költségvetésének". A jövő évi büdzsé ugyanakkor jelentős gazdaságvédelmi akciótervet is tartalmaz, hogy minden eshetőségre felkészülve megőrizzék a magyar gazdaság eredményeit.

Németh Szilárd mindemellett arról is beszélt, hogy a gazdaság és a családok további növekedésének alapja a biztonság. A magyar emberek, Magyarország biztonságát pedig elsősorban a Magyar Honvédség kell, hogy garantálja - szögezte le az államtitkár, megjegyezve,

Magyarország napjainkban Európa egyik legbiztonságosabb országa.

Ennek nyomán a 2020-as költségvetésben minden eddigi rekordot megdönt a biztonságra fordítható összeg. A honvédelmi költségvetés 103 milliárd forinttal, mintegy 20 százalékkal nő az ez évihez képest.

Németh SzilárdForrás: MTI/Kovács Attila

Németh Szilárd elmondta: a 616 milliárd forintos honvédelmi költségvetésből folytatják a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program megkezdett fejlesztéseit.

A teljes keretből 216 milliárd forint jut a fejlesztésekre. Ez tartalmazza többek között a Gripenek költségeit, a további helikopterbeszerzéseket, a szárazföldi haderőnem fejlesztéseit, köztük harckocsik, vállról indítható páncéltörők beszerzését, továbbá a "digitális katona" program keretén belül további egyéni felszerelési fejlesztéseket.

Az államtitkár bejelentette azt is, hogy nemcsak a rendvédelmi, hanem a honvédelmi ágazatban is folytatódik a béremelés 2020-ban. Ennek részleteiről a kormány még a nyáron dönt - közölte Németh Szilárd, aki emlékeztetett: a magyar katonák illetménye 2019-re átlagosan 50 százalékkal emelkedett az elmúlt években.

Beszélt arról is, hogy a nyáron óriásira nőtt a Balkánon a forgalom. Az embercsempészek és a Soros-féle álcivilek rendszeresen tesztelik a magyar határokat. Magyarországon kétszeresére nőtt a tesztüzem - fogalmazott az államtitkár. Ugyanis már hetente több mint kétszáz embert fognak el a rendőrök és a katonák a magyar határokon. Ezért is döntött úgy a kormány, hogy június elsejétől a katonák ismét részt vesznek a határvédelmi feladatokban - mondta Németh Szilárd.