Nemzetállami szinteken szigorodtak a migrációval kapcsolatos intézkedések, amelyek Európát nézve a balkáni útvonal mellett az olasz irányban és a marokkói-spanyol határ térségben is érvényesülnek - mondta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója vasárnap az M1 aktuális csatornán.

Bakondi György elmondta, hogy a balkáni útvonalon az aktivitás növekedése egy hónapja kezdődött, a görög szigeteken már 13 ezernél többen vannak a migránsok. 

Ráadásul Törökországból a zöld határon keresztül Görögországba a kedvező időjárás miatt új útvonalon is érkeznek a bevándorlók.

Bakondi György elmondta azt is, hogy ezért számos országban igyekeznek olyan intézkedéseket tenni, amelyek a migránsok valamilyen szabályoknak történő megfeleltetését, a pénzügyi ellátásuk figyelemmel kísérését és korlátozását, valamint szabad mozgásuk fenntartása mellett bizonyos kijárási korlátozások bevezetését jelenti.

Migránsok az athéni pályaudvaron - illusztrációForrás: Anadolu Agency/2019 Anadolu Agency/Ayhan Mehmet

Ezekre az intézkedésekre azért van szükség, mert a lakosság nyomása egyre erőteljesebb a hatóságokon és rendvédelmi szerveken,  elsősorban olyan területeken, mint például - a magyar határtól 70 kilométerre lévő - Bihácson és körzetében, ahol komoly lakossági elégedetlenség látható - tette hozzá.