Nemcsak pünkösdi királyt, hanem királynét is választanak ma

2019.06.09. 12:03

Nemcsak királyt, hanem királynét is szoktak választani pünkösdkor - mondta a Hagyományok Háza néprajzkutatója vasárnap az M1 aktuális csatornán.

Kalina Veronika felidézte, hogy a 

férfiaknak általában lóversenyeken kellett részt venniük, de gúnárnyakszakításban és kakasnyakütésben is megmutathatták talpraesettségüket. 

A királyt egy évre választották, ez alatt a hagyományok szerint minden mulatságba meghívták, fizették a kocsmai fogyasztását, gondozták az állatait. 

A királyné pedig a legerényesebb, legszebb lányok közül került ki, feladata az volt, hogy járja a házakat, jókívánságokkal árassza el a lakókat. 

A pünkösdi szokások egyike a legényválasztás - amikor a fiúkat felnőtté avatják - és a párválasztás is. A sárközi hagyomány szerint például kifaragott evezőlapátot kaptak a lányok, a fiúk pedig elviszik őket csónakázni - ismertette.

A pünkösdi királynéjáráshoz kapcsolódó népi játékokat elevenítenek fel a Nyírség és a Margaréta táncegyüttesesek Nyíregyházán a Sóstói Múzeumfaluban egy korábbi felvételenForrás: MTI/Balázs Attila

A húsvét utáni ötvenedik napon, idén június 9-én ünnepli a keresztény világ a Szentlélek eljövetelét, az egyház születésnapját, pünkösd napját.