Benkő Tibor: a V4-ek egyre sikeresebb és növekvő láthatósággal bíró regionális szövetség

BENKŐ Tibor
Pápa, 2019. április 2. Benkő Tibor honvédelmi miniszter beszédet mond a MiG 21-es katonai emlékmű átadásán Pápán 2019. április 2-án. MTI/Bodnár Boglárka
Vágólapra másolva!
A visegrádi négyek (V4) egyre sikeresebb és növekvő láthatósággal bíró regionális szövetség - jelentette ki Benkő Tibor honvédelmi miniszter a szlovákiai Pöstyénben tartott hétfői V4-CEDC védelmi miniszteri találkozó sajtótájékoztatóján. 
Vágólapra másolva!

Benkő Tibor eredményesnek, hasznosnak nevezte a visegrádi országok (Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország), illetve a Közép-Európai Védelmi Együttműködés (CEDC) találkozóján tartott megbeszélést.

A miniszter köszönetet mondott a visegrádi négyek (V4) szlovák elnökségének, személyesen pedig Peter Gajdos védelmi miniszternek az utóbbi egy év aktív és kiváló munkájáért. Mint mondta, ez az utóbbi év bizonyította, hogy a V4 egyre sikeresebb és növekvő láthatósággal bíró regionális szövetség.

Kijelentette, hogy Magyarország számára a visegrádi csoport keretében megvalósuló regionális együttműködés kiemelt jelentőséggel bír, s emellett ugyancsak fontos regionális együttműködési platformnak nevezte a közép-európai védelmi együttműködést.

Benkő Tibor szerint a megbeszéléseken a felek egyetértettek, hogy az Európai Unió csak akkor tud erős lenni, ha erős tagállamok alkotják. Felhívta a figyelmet:

egyetértés volt abban is, hogy a NATO-nak nemcsak a keleti, de a déli irányból érkező kihívásokra is megfelelő figyelmet kell fordítania.

A tárcavezető beszélt a V4-ek műveleti együttműködése terén elért sikerekről is. Ennek kapcsán említette, hogy az idén július 1-jétől újabb féléves készenléti szolgálatot lát el a visegrádi négyek harccsoportja.

A közép-európai védelmi együttműködésről szólva pedig hangsúlyozta, Magyarország meghatározó partner kíván lenni. Mint mondta, ennek kézzelfogható bizonyítéka a Magyarország által idén októberben megrendezendő COOPSEC19 (Cooperative Security 19) migrációs válságkezelési gyakorlat,

amelyen 15 ország lesz jelen megfigyelőkkel, illetve résztvevőkkel.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter Forrás: MTI/Bodnár Boglárka

A közép-európai védelmi együttműködés terén tett kezdeményezések között központi helyen említette az állandó strukturált együttműködést, az úgynevezett PESCO-t, amelynek sikeres végrehajtása mellett Magyarország teljes mértékben elkötelezett.

Rámutatott, hogy a PESCO keretében vállalt kötelezettségek végrehajtásával a tagállamok elmélyítik együttműködésüket a védelmi képességek fejlesztése terén.

Benkő Tibor fontosnak tartotta kiemelni, hogy Magyarország hosszú távú képességfelajánlása a közép-európai többnemzeti hadosztály parancsnokság felállítása. Ez - mint mondta - amellett, hogy a NATO katonai vezetési rendszerében egy, a régióban meglévő űrt fog betölteni, a regionális képességfejlesztés, illetve együttműködés platformja lesz.

A honvédelmi tárcavezető szólt arról is, hogy a megbeszélésen

fontos kérdésként merült fel a Nyugat-Balkán stabilitása és biztonsága,

ami stratégiai jelentőségű mind Magyarország, mind Közép-Európa számára, s ezért kiemelt feladatként lesz kezelve a jövőben.