Hamarosan elkezdődhet a Hableány kiemelése

2019.06.11. 07:04

Az Origo információi szerint minden a helyén van ahhoz, hogy ma délelőtt a Hableányt kiemeljék a Duna mélyéről. Úgy tudjuk, 7 órától eligazításon vesznek részt akiemelést végző szakemberek, az utolsó ellenőrzések után pedig megindulhat a várhatóan 5-6 órán át tartó művelet.

A hevedereket már rögzítették, azokat feladták az uszályokra. Négy hajó fogja kiemelni a Hableányt, ezek egyike a Clark Ádám darus hajó.

A balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó kiemelésekor egy ponton meg is roppanhat a hajó gerince - mondta a Clark Ádám úszódaru tervezője az M1 aktuális csatornán kedd reggel. Götz Sándor hajómérnök jelezte: elképzelhető, hogy a hajót az ütközéskor olyan sérülés érte, ami miatt le kell állítani a kiemelést. A szakértő szerint valószínű, hogy a hajó utasterében vannak még holttestek.

Sikeres emelés esetén először majd a hajó hídja jelenik meg. Ekkor állapítják meg, hogy vannak-e a hajóban holttestek. Az átvizsgálást a katasztrófavédők végzik majd. Ha vannak áldozatok a hajón, őket kihozzák, ezután folytatják az emelést. Ugyanígy járnak majd el a napozófedélzet szintjén, illetve az utaskabin esetében.

Az utolsó előkészületek a Hableány kiemelése előttFotó: Polyák Attila - Origo

A Hableányt a teljes kiemelés után a tervek szerint egy másik hajón rögzítik és vontatják el.

A Hableány május 29-én süllyedt el a fedélzetén 33 dél-koreai turistával és a kétfős magyar személyzetével, miután a Viking Sigyn nevű, jóval nagyobb szállodahajóval ütközött. Mindössze hét embert tudtak kimenteni, hét ember holttestét még aznap megtalálták, 13-at pedig az azóta eltelt időszakban, nyolc embert még keresnek.