Egy idős asszonytól csaltak ki pénzt Ürömön

Vágólapra másolva!
A rendőrség elfogott egy 17 éves fiút, aki egy idős asszonyt akart meglopni úgy, hogy másnak adta ki magát – írja a police.hu.
Vágólapra másolva!

Egy 17 éves fiú és ezidáig ismeretlen tettestársa szombat este egy 84 éves ürömi nőt vezetékes telefonon felhívott, majd magát az idős asszony barátnőjének adta ki, majd arra hivatkozott, hogy balesetet szenvedett és pénzt kért.

Az idős nő elhitte, hogy a hívó fél az ismerőse és beleegyezett a kért összeg átadásába. Utána a fiú megjelent az idős asszony házánál, ahol átvett tőle több százezer forint készpénzt, majd gyalog tovább ment. A rendőrök végül az Iskola utcában elfogták.

A budapesti fiút a rendőrök csalás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki, kedden pedig a bíróság elrendelte a letartóztatását. Továbbá azt is vizsgálják, hogy a gyanúsított összefüggésbe hozható-e hasonló bűncselekmények elkövetésével.

Gyakoriak az ilyen esetek

A csalók az időskorú áldozatot az unoka, vagy más hozzátartozó nevében telefonon hívják fel, majd különböző indokkal pénzt kérnek. Az is megeshet, hogy az elkövető az unokának, vagy hozzátartozónak adja ki magát, hogy az áldozatra nagyobb hatást gyakoroljon.

A leggyakoribb színlelt okok:

  • Az unoka vagy hozzátartozó balesetet szenvedett, az okozott károk rendezése miatt pénzre van szüksége.
  • Az unoka vagy hozzátartozó kölcsönt vett fel, amit sürgősen vissza kell fizetni.
  • A hozzátartozó bajba került, esetleg fogságban van, csak pénzért cserébe engedik szabadon.

A rendőrség szerint ilyen esetben a legjobb azonnal felvenni a kapcsolatot azzal a személlyel, akire a telefonáló hivatkozik.