A helyzet békés megoldására törekszik a kormány

2019.06.12. 09:17

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, a Fidesz alelnöke a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a dunai hajókatasztrófáról, az úzvölgyi katonai temetőben történtekről, valamint arról, hogy a Magyar Honvédség ismét szerepet vállal a határok védelmében.

Az államtitkár részvétét fejezte ki a dunai hajókatasztrófa áldozatainak, családjának, a dél-koreai népnek, egyben azt is megjegyezte, bízik abban, hogy a még keresett négy áldozatot is megtalálják rövidesen. A mentési munkálatokban, a Hableány kiemelésében a Magyar Honvédség is közreműködött a saját képességeivel, a TEK, a rendőrség, a folyami szakemberek mellett. A Honvédség részéről elsősorban a tűzszerészek működtek közre az igen bonyolult mentési munkálatokban, de a tanulságok levonása után a későbbi esetek megelőzése érdekében is készítenek majd egy javaslatot.

A politikus beszélt arról is, hogy a Honvédség fejlesztése a vízi területeken is zajlik, hiszen – mint azt kiemelte, ezen a területen is komoly visszaesések voltak 2010 előtt. A katonai szakemberek az elmúlt néhány hónapban többször is megmentették a fővárost egy-egy óriási katasztrófától, amikor is nagy és még nagyobb világháborús bombákat hoztak a felszínre, majd hatástalanította őket a tűzszerész és hadihajós ezred. Németh Szilárd szerint ennek a területnek is zajlik a fejlesztése, a legmodernebb eszközökkel szerelték fel őket, de még tovább zajlanak a fejlesztések, ahogy az újabb kihívásokra felelni tudó megfelelő szakemberek képzése is.

A teljes beszélgetést itt tekinthetik meg.