A kormány célja, hogy több kutatás legyen, több támogatásból

Vágólapra másolva!
Az Országgyűlés előtt lévő, a hazai kutatás-fejlesztés és innováció intézményrendszerének és finanszírozásának átalakításához szükséges törvénymódosítási javaslat elsődleges célja, hogy több kutatás legyen, amely hatékonyan segíti a magyar gazdaságot. Minden kutatásra fordított állami támogatásnak kézzelfoghatóan meg kell térülnie a magyar gazdaság, a magyar társadalom számára. Több magyar szabadalomra, találmányra van szükség, ami a magyar gazdaságot erősítheti - hívja fel rá a figyelmet az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) sajtóközleményében. 
Vágólapra másolva!

A jelenlegi rendszer nem hatékony, Magyarország lemaradásban van, ezért mind az intézményrendszert, mind a pénzügyi finanszírozást meg kell erősíteni.

- közölte az ITM.

Az eddigi széttagoltság megszüntetésével megvalósul a kutatás-fejlesztés és innováció egységes szerkezetű, teljesítményalapú finanszírozása.

A változásokkal a kutatóintézeti hálózat autonómiája nő, hiszen közvetlenül a Parlament, és nem egy választott tagokból álló köztestület alá kerülnek.

A kutatóhálózatot egy kétharmad részben a tudomány művelőiből álló, a minőségért személyükben felelősséget vállaló testület irányítja.

Javulhat a kutatók és kutatóintézetek által benyújtott és nyertes hazai és uniós pályázatok aránya is

- fűzték hozzá.

A kormány az átalakítás részeként egy éven át tárgyalt a kompromisszumos megoldás kialakítása érdekében az Akadémia vezetésével, eredménytelenül, holott

a kormány tagjainak meggyőződése, hogy a magyar gazdaság fenntartható növekedése céljából biztosított többletforrás és annak hatékonyabb, teljesítményalapú felhasználása a hazai kutatók érdekeit és eredményeik jobb hasznosulását szolgálja.