Szerdán életbe lépett az országos tisztifőorvos által elrendelt hőségriasztás. A legmagasabb szintű, harmadfokú intézkedés ma 0 órától vasárnap éjfélig lesz érvényben.

Hőségriasztást akkor rendelnek el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 27 Celsius-fokot.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ azt javasolta, hogy a legmelegebb órákban, 11 és 15 óra között lehetőleg senki se tartózkodjon a tűző napon, ügyeljünk a fokozott folyadékfogyasztásra, és kerüljük a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők, valamint a zsíros ételek fogyasztását.
Figyelmeztettek továbbá arra, hogy a déli órákban a vízparton pihenők is kerüljék a napozást, és ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel.

A déli órákban kerülje a tűző napot!Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ajánlásukban az is olvasható, hogy védjük a bőrünket naptejjel és világos, jól szellőző bő ruházattal, és még néhány percre se hagyjunk gyermekeket, továbbá házi kisállatokat parkoló autóban. Felhívták a figyelmet arra is, hogy a tartós hőség az egészséges szervezetnek is extrém igénybevételt jelent, és az autózók koncentrációját is negatívan befolyásolhatja.

Ilyen idő várható a folytatásban

A Köpönyeg.hu előrejelzése szerint ma forró napsütésre számíthatunk kevés gomolyfelhővel. Csak elvétve lehet frissítő zápor, zivatar. 31°C körüli kánikula várható. A DK-i szél élénk lesz.

Csütörtök
Gomolyfelhők zavarják a napsütést, de zivatar inkább csak az északkeleti tájakon törhet ki. 30 és 35 fok közötti országos hőség lesz.

Péntek, szombat
Folytatódik az igazi nyaraló idő sok napsütéssel, országos hőséggel (30-35°C).

Vasárnap
Egyre többfelé növekszik meg a gomolyfelhőzet. Délutántól egyre több helyen lehet zápor, zivatar. Egyelőre marad a hőség 29-34°C valószínű délután.