Szerdán életbe lépett az országos tisztifőorvos által elrendelt hőségriasztás. A legmagasabb szintű, harmadfokú intézkedés vasárnap éjfélig lesz érvényben.

Hőségriasztást akkor rendelnek el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 27 Celsius-fokot. Most, miután néhány kellemesnek mondható napot leszámítva, gyakorlatilag elmaradt a tavasz, a hétvégén megérkezett a nyár. Méghozzá rögtön, szinte minden átmenet nélkül kánikulával. A Köpönyeg azt írja, hogy akár 14 órán keresztül is süthet a nap. Röviden összefoglalva, kora reggeltől, egészen estig. Mára 31 fokot írnak. Ennél persze ott, ahol folyamatosan a süt a nap, még melegebb lehet.  A városban, a házak között, a betonon akár 10-15 fokkal is több lehet. Utóbbin az 50 fok sem elképzelhetetlen. Ez főleg a kutyáknak okozhat akár égési sérüléseket is, ezért nem mindegy, hogy hová viszik őket sétálni. A kutyákkal kapcsolatban ilyenkor a szakemberek mindig elmondják, hogy nem szabad őket rövid pórázra kötve a napon hagyni.

A cikkben lévő bármelyik képre kattintva galéria nyílik!Fotó: Szabó Gábor - Origo

Bárkit megviselhet a nagy meleg

Ilyen melegben az idősek és a fiatalok vannak a legnagyobb veszélyben. És persze azok, akik rendszeresen szednek gyógyszert. A napon, akár néhány óra alatt ki lehet száradni. Az előírt napi folyadék elfogyasztásának a kétszerese is ajánlott, vagy annál több is, attól függően, hogy ki hol van, milyen munkakörben dolgozik. Ahogy persze az sem mindegy, hogy a nagy melegben mit eszünk. A szakemberek azt ajánlják, hogy ilyenkor a zsíros ételeket kerüljük, könnyen emészthető ételeket, zöldséget, gyümölcsöt együnk. Érdemes kerülni a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők, valamint a zsíros ételek fogyasztását.

A szökőkutakba elvileg tilos bemenni a fertőzésveszély miatt, persze nehéz ellenállni, amikor – főleg a fiatalok – hideg vizet látnak. Sok kutat is megnyitottak, amelyekből ivóvíz folyik. De sokat segíthet a vizes borogatás, vagy érdemes akár csak egy sapkát kicsit benedvesíteni. A Nemzeti Népegészségügyi Központ azt tanácsolja, hogy a déli órákban a vízparton pihenők is kerüljék a napozást, és ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel. Fontos, hogy védjük a bőrünket naptejjel és világos, jól szellőző bő ruházattal, és még néhány percre se hagyjunk gyerekeket, továbbá házi kisállatokat parkoló autóban.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

Déltől egészen a hőségriasztás végéig ingyen ásványvizet biztosít utasainak a MÁV-Start a budapesti főpályaudvarokon és a nagyobb vidéki állomásokon. Az MTI-hez szerdán eljutatott közleményében a társaság azt írta, az intézkedés célja, hogy mindenki elegendő mennyiségű ivóvízzel induljon útra. Budapesten a Keleti, a Nyugati és a Déli pályaudvaron, vidéken a miskolci, a debreceni, a nyíregyházi, a békéscsabai, a szegedi, a kecskeméti, a szolnoki, a győri, a pécsi, a nagykanizsai, a zalaegerszegi, a siófoki, a veszprémi, a tapolcai és a celldömölki állomáson kaphatnak díjmentesen vizet a vonatra várakozók.

A szemünk is károsodhat

11 és 15 óra között a legkevésbé ajánlott a napra menni, ilyenkor az UV-sugárzás sokkal magasabb. Ez pedig a szemre is nagyon veszélyes, főleg, ha nincs, vagy rossz napszemüveg van rajtunk – mondja az általunk megkérdezett látszerész szakember. Tóbiás Richárd szerint az UVA- és az UVB-sugarak már egész fiatal korban károsíthatják a szemlencsét, amely szürkehályoghoz vezethet. 

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ez különösen a direktsugárzásnak kitett emberek, illetve a gyerekek, csecsemők számára fontos. Tóbiás szerint fontos, hogy honnan szerezzük be a napszemüveget. Nem elég, hogy márkás, illetve divatos legyen az adott darab, de az Európai Unió szabályainak megfelelően ma már UV400-as jellel is el kell hogy legyenek látva, ami megvédi szemünket a káros sugárzástól. Sajnos a különféle külföldi weboldalakat, illetve vásárokat nem ellenőrzik elég szigorúan, ezért  könnyen lehet, hogy az ember kedvező árú, de silány minőségű hamisítványokba botlik  – mondja a szakember. Magyarországon épp ezért már sok optikai szaküzletben elterjedt az UV-tesztek használata, amellyel ellenőrizhető, hogy ténylegesen rendelkezik-e az általunk viselt napszemüveg UV-sugárzás elleni védelemmel.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

A rendőrök is óvnak

A rendőrök is a hőség veszélyeire hívják fel a figyelmet: ahogy fogalmaznak, a hőségben a sofőrök kevésbé tudnak koncentrálni, a megszokottnál figyelmetlenebbek, nem, vagy későn reagálnak a bizonyos szituációkra, esetleg veszélyhelyzetre. A koncentráció hiányosságai miatt a reakcióidő hosszabbá válik, a reflexek tompulnak, a mozdulatok kapkodóvá válnak, és megnő a vezetéstechnikai hiba lehetősége.  A melegben a közlekedők többnyire türelmetlenebbek, hamarabb elveszítik önkontrolljukat, így hajlamosabbak az agresszív és durva szabálytalanságokra. Azt is mondják: a gyalogosokról ugyancsak elmondható a bágyadtság. Ilyenkor probléma, hogy a gyalogosok kevésbé néznek körül az úttestre lépés előtt, és gyakran helytelenül mérik fel a veszélyforrásokat.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

Aki teheti, ne induljon útnak. Ha erre nincs lehetőség, akkor kerülje a hosszabb autózást, és előre tervezze meg az útvonalat. Mindig kipihenten üljenek a kormány mögé, és soha ne vezessenek fáradtan, vagy részegen. Igyanak sok vizet, és abból mindig legyen az autóban is. Legyenek türelmesek, vezessenek lassabban, óvatosabban, számítva az ilyenkor természetes koncentráció- és reflexcsökkenésre, mindenki tartson nagyobb követési távolságot, és legyen türelmesebb. 

Ha leparkolnak, azt lehetőleg ne napos helyen tegyék, ha pedig álló kocsiban gyereket vagy állatot hagynak, ne zárják be az autót, mert a felforrósodott utastérben ennek akár életveszélyes következményei is lehetnek.