Kitört a DK-MSZP-háború: Gyurcsányék szerint Karácsony a hibás

GYURCSÁNY Ferenc
Budapest, 2019. április 14. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke beszédet mond a párt európai parlamenti kampánynyitó rendezvényén a Budapest Kongresszusi Központban 2019. április 14-én. MTI/Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke a májusi európai parlamenti választás után elérkezettnek látta az időt az MSZP bekebelezésére, amelynek keretében felrúgta a korábban megkötött ellenzéki megállapodást. A bukott miniszterelnök ezzel régi és nagyon mély sebeket tépett fel, valóságos háború indult meg a két párt között. Jelenleg ott tart a pozícióharc, hogy az MSZP és a DK politikusai egymásnak üzengetnek a nyilvánosság előtt: Arató Gergely megsértődött Kunhalmi Ágnesen, Bauer Tamás saját pártját kritizálja, Gréczy Zsolt pedig Karácsonyozik.
Vágólapra másolva!

Többször beszámoltunk róla, alaposan átrendezte az ellenzéki erőviszonyokat, hogy a májusi európai parlamenti választáson az erősorrendben eddig hátrébb sorolt Demokratikus Koalíció és Momentum a vártnál jobban, az MSZP-Párbeszéd, a Jobbik és az LMP pedig borzalmasan szerepelt. A "győztesek" nem hagyták ki az adódó lehetőséget, és már a választás másnapján pozícionálni kezdték magukat. Először a Momentum, majd a DK állított önálló főpolgármester-jelöltet, amivel felrúgták a korábbi ellenzéki megállapodást, miszerint a MSZP-Párbeszéd szövetség jelöltjét, Karácsony Gergelyt támogatják. Ahogy az várható volt, nem fogadta kitörő öröm a másik oldalon az új jelentkezőket, elég csak Szanyi Tibor volt EP-képviselő oligarcházós posztjára, vagy Kunhalmi Ágnes szocialista képviselő ATV-s szereplésére gondolni. Mint ismert, a Demokratikus Koalíció az MSZP-ből kiválva jött létre 2011-ben, ami külön pikantériája a mostani előválasztás miatt kirobbant MSZP-DK háborúnak. Gyurcsány Ferencék egyértelműen arra játszanak, hogy bekebelezik Tóth Bertalanékat, ami értelemszerűen nem okozott osztatlan sikert a szocialistáknál. A régi sérelmek tehát most ismét felszínre törtek, a felek jelenleg ott tartanak, hogy a nyilvánosság előtt üzengetnek egymásnak.

Arató Gergely megsértődött Kunhalmi szavain

Ahogy hírt adtunk róla, tegnap este Kunhalmi Ágnes volt az ATV vendége, aki élő adásban akadt ki azon, hogy Gyurcsány ismét átverte az MSZP-t. "Egy-két nap alatt nem lehet felrúgni egy megállapodást" - utalt arra szocialista politikus, hogy Gyurcsány Ferenc az EP-választás másnapján még támogatásáról biztosította az MSZP jelöltjét, Karácsony Gergelyt a főpolgármesteri harcban. Kunhalmi arra is kitért, hogy jelenleg az ellenzéki pártok között nincs meg a kellő bizalom. A DK-ban nem hagyták szó nélkül a szocialista politikus szavait, elsőként Arató Gergely képviselő reagált közösségi oldalán.

- írta a Gyurcsány-párti politikus, tökéletesen illeszkedve abba a narratívába, miszerint a DK mindent bevett annak érdekében, hogy maga alá gyűrje az MSZP-t.

Gréczy: Ha valaki magyarázattal tartozik, az nem a DK, hanem Karácsony

Kunhalmi tévés szereplését követően szerdán Gréczy Zsolt országgyűlési képviselő, frakciószóvivő is beszállt közösségi oldalán "a ki vert át kit" vitába, kilenc pontban összegezte pártjának hivatalos álláspontját. A politikus szerint értelmetlen arról vitázni, ki szegte meg a korábbi megállapodást, hiszen egy labdarúgó-világbajnokság selejtezőjében sem lehet tudni azt, a döntőben kit lehet majd támogatni. Megismételve pártjának korábbi érvét hozzátette, "nyilván nem vonatkozhatott a megállapodásunk másra, mint hogy abban az előválasztási körben mi Karácsony Gergelyt támogatjuk. Mert akkor még az sem volt biztos, hogy lesz-e második választási forduló, az pedig végképp nem, hogy annak kik lesznek a résztvevői." Ezért a szóvivő úgy látja, a DK semmilyen megállapodást nem rúgott fel.

- tette hozzá, azzal indokolva sorait, hogy Karácsony ígérete ellenére nem pártsemlegesen, nem kizárólag várospolitikai ügyekben szólalt meg, és nem mondott le a Párbeszéd társelnöki tisztségéről. Gréczy álláspontja szerint Kálmán Olga főpolgármester-jelöltként való bemutatását megelőzően nem 8 perccel, hanem 6 nappal előtte értesítették Karácsonyt és Szabó Tímeát arról, hogy mégsem tudják támogatni a zuglói városvezető jelöltségét. Gréczy úgy látja, Karácsony Gergely csak jól jár azzal, hogy "valóságos verseny alakult ki". "Amíg az első forduló valójában arról szólt, hogy az MSZP belső konfliktusok nélkül hogyan tudja Horváth Csaba helyett Karácsony Gergelyt támogatni, a második fordulóban valóban alkalmas és tehetséges kihívók közül kell választania a budapestieknek" - fűzte hozzá az MSZP-nek odaszúrva a DK-s politikus.

Bauer: Bizalmi válságot okozhat Kálmán Olga indítása

Ugyan az MSZP és a DK leginkább egymással van elfoglalva, a pártokon belül is mutatkoznak repedések a kérdésben. Kálmán Olga indítása mögé közel sem mindenki sorakozott fel a Gyurcsány-pártban, Bauer Tamás erős kritikát fogalmazott meg a döntés kapcsán Facebook-oldalán. A DK korábbi alelnöke szerint pártja döntése csak akkor igazolódik be, ha Kálmán Olga nemcsak az előválasztást nyeri meg júniusban, hanem a főpolgármester-választást és a közgyűlési többséget is októberben.

- fogalmazott a politikus, hozzátéve, hogy ott, ahol több párt együttműködésén múlik minden,

a politikai sikernek nemcsak az erő, de a bizalom is feltétele.

A politikus korábban többször is bírálta a Demokratikus Koalíció vezetését, főként a Jobbikkal való - egyre inkább látványossá váló - együttműködés miatt.