Novák: Az állam sokat segít, de a felelősség a szülőké

Vágólapra másolva!
Novák Katalin, az EMMI család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, a Fidesz alelnöke a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a nagycsaládosokról, a gyermekvállalás fontosságáról.
Vágólapra másolva!

Az államtitkár arról beszélt, hogy ma már a nagycsaládosok végre emelt fővel járhatnak, a régi rossz sztereotípiák már mulandóban vannak. Pedig azt is lehet látni – tette hozzá, hogy az elmúlt kétezer évet s végignézve, ma egy teljesen abnormális időszakban élünk, hiszen kevesebb a gyerek, mint amennyi szülő van. Ez amiatt is alakult így, hogy egyre fontosabbá vált az egyén, ahol minden az egyéni sikerekről szól. Pedig ugyanolyan feladatok vannak egy gyermek ese3tén, mint többnél, a nagycsaládosoknál ez nem jelent problémát. A politikus szerint, ahol erős a hit, ott ilyen típusú kérdés fel sem merül, hiszen ezek az emberek családban gondolkodnak. A probléma az, hogy annyi minden más hatás éri a mai fiatalokat, ami nem ezt erősíti bennük. Példaként hozta fel azt a szemlélete, amely szerint a fiatalok úgy tudják az ökológiai lábnyomukat csökkenteni, ha kevesebb gyereket vállalnak és ez a káros felfogás manapság igen nagy teret tud nyerni.

Mindezek ellen a kormány azt tudja tenni, hogy elismeri azokat, akik felelős módon gyermeket vállalnak – emelte ki Novák Katalin, majd hozzátette, a felelős módon jelző fontos, hiszen bár az állam sokat segít, de nem az ő feladata a gyermekek felnevelése. A felelősség a szülőké, ami persze nem egyszerű dolog, mindazok ellenére, hogy szép és hálás feladat. Nem könnyű meghozni a döntést az elköteleződésről, ahogy utána a nevelés sem könnyű.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.