Még lehetnek holttestek a Hableányban

Hableány kiemelése, Duna, Hajóbaleset, 2019.06.11.
Vágólapra másolva!
Továbbra is mindent megtesznek azért, hogy a május 29-ei dunai hajóbalesetben eltűnt négy embert megtalálják - ezt mondta mai nemzetközi sajtótájékoztatóján Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ vezetője, aki külön köszönetet mondott mindenkinek, aki a mentésben részt vett. Hajdu János szerint lehetnek még áldozatok a Hableányban, ám ezt a vizsgálatot már nem a Terrorelhárítási Központ (TEK), hanem a rendőrség végzi el. A sajtótájékoztatót Song Shun Keon koreai attaséval tartották, aki köszönetet mondott a mentési munkákban résztvevőknek.
Vágólapra másolva!

– ezzel kezdte a Terrorelhárítási Központ főigazgatója. Hajdu János hozzátette, hogy a feladat sokrétű, és nagyon nehéz volt.

Fotó: Hirling Bálint - Origo

Az, hogy a belügyminiszter utasítást ad nekem, amit én továbbítottam a kollégáimnak, egy mindennapos dolog, az azonban, hogy ezt tovább kell adni a civileknek, nagyon új volt. A civilek azonban nagyon gyorsan visszaváltoztak katonává, hiszen a többségük korábban is az volt. A csapaton belülieket csak az különböztette meg, hogy van katonai igazolványuk, vagy sem - mondta Hajdu János.

Szinte lehetetlen felsorolni mindenkit, aki részt vett a kiemelésben – mondta a főigazgató, aki a belügyminisztérium, a honvédelmi minisztérium és a műszaki egyetem munkatársainak, és azoknak a civil szervezeteknek, akik eszközzel, daruval vagy munkával részt vettek, külön köszönetet mondott.

Pintér Sándor belügyminiszter (balra) és Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ főigazgatója Fotó: Polyák Attila - Origo

Hajdu János elmondta, hogy a leírt szabályok és a józan ész is tiltja, hogy a búvárok merüljenek sötétedés után, ez nem is történt meg. Másfajta munka azonban ilyenkor is folyt, és ahogy felkelt a nap, a búvárok újra merültek, sokszor észszerű kockázatot vállaltak, és mindent megtettek.

Az első nap több munkacsoportot hoztak létre, minden egységet a terrorelhárítás szakemberei irányítottak. A munka minden nap későn ért véget,

- mondta Hajdu János.

Külön köszönetet mondott a koreai attasénak, a koreai búvároknak, és azoknak, akik, ahogy fogalmazott, nagyon jó tanácsokkal látták el őket.

Fotó: Polyák Attila - ORigo

Hogy a kiemelés mennyibe került, egyelőre nem lehet tudni, várják a cégek által benyújtott számlákat.

A TEK embereivel nem fognak külön pszichológusok foglalkozni, mindenki képzett, és fel van készítve arra, hogy bármilyen hasonló helyzetben megállja a helyét.

Hajdu János szerint ugyanez igaz a honvédség és a katasztrófavédelem búvárjaira is. Ahogy mondta, senki nem kérte a felmentését vagy pihentetését azok közül, akik többször is lemerültek a roncshoz.

Az a négy ember, akiket még keresnek, a legnagyobb valószínűséggel az ütközés közben esett ki. Egy ekkora területen a Dunában megtalálni négy embert nagyon nehéz, és ez még akkor is igaz, ha azzal, hogy a belügyminiszter utasítására megduplázták a keresésében részt vevők számát, az esély nőtt.

Hajdu hozzátette, hogy komoly eredmény, hogy ennyi áldozatot megtaláltak, mert nagyon nehéz körülmények között kellett őket keresni.

- ezt már a koreai követség katonai attaséja mondta.

Song Shun Keon ezután köszönetet mondott a belügyminisztérium és a terrorelhárítás munkatársainak a kiemelésben, és a holttestek megtalálásban végzett munkában. Kiemelte a koreai és a magyar búvárokat is. Előbbiek csónakokkal és helikopterrel is részt vettek a keresésben.

A koreai szakemberek egyelőre nem mehettek be a Hableányba, a kutyájuk azonban igen, de nem találtak semmit.

Pintér Sándor belügyminiszter a baleset után azonnal felvette a kapcsolatot a szerb szakemberekkel, akik azóta is figyelik a Duna szerbiai szakaszát, nemcsak holttesteket, de akár ruhadarabokat is keresve.