Palkovics: A kormány 35 milliárddal támogatja a debreceni oktatásfejlesztést

2019.06.14. 16:59

A kormány 35 milliárd forinttal támogatja a debreceni járműipari beruházásokkal összefüggő oktatásfejlesztést, az erről szóló előterjesztés a jövő héten kerül kormány elé - jelentette be az innovációs és technológiai miniszter pénteken a városházán sajtótájékoztatón.

Palkovics László ismertetése szerint ebből csaknem 20 milliárd forintot fordítanak a Debreceni Egyetem műszaki és a hozzá kapcsolódó képzési területek fejlesztésére, beindítják például a járműmérnök-képzést.

A szakképzés fejlesztésére, a technikusképzés beindítására 7,3 milliárd forint jut,

de német nyelvű, illetve a környező országok nyelvén oktató középiskolákat is létrehoznak Debrecenben, az utóbbiakat a határon túlról érkező, magyarul nem tudó fiatalok oktatására - jelezte Palkovics László.

Palkovics László, innovációs és technológiai miniszterForrás: MTI/Illyés Tibor

A tárcavezető a magyar gazdaság fontos céljának nevezte, hogy a növekedés az európai átlag fölött legyen két százalékkal.

A gazdaság húzóágazata a járműgyártás, amely a teljes kibocsátás 25 százalékát adja

- mondta, megjegyezve, hogy Debrecen új szereplője lesz ennek az ágazatnak a BMW autógyár belépésével.

A beruházásról azt mondta, hogy a BMW Magyarországon új generációs gyárat épít, új termékportfólióval, flexibilis gyártási környezettel. A beruházáshoz kapcsolódó feladatok koordinálására létrejött, általa vezetett kormánybiztosság folyamatosan dolgozik, és a már korábban elfogadott 130 milliárd forintos infrastruktúrafejlesztési program után most kidolgozták a 35 milliárdos oktatási csomagot.

A szakképzést, igazodva a vállalati igényekhez, az eddigi kínálatorientált képzésről a kereslet vezérelte képzésre alakítják át.

Szeptembertől pedig - a kormány által már elfogadott szakképzési stratégiának megfelelően - több intézményben megkezdődik az öt éves technikusi képzés.

A tananyag-tartalmat a vállalatokkal együtt határozzák meg

- mondta Palkovics László.

Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere - miután a miniszterrel és a BMW-projekt vezetőivel pénteken megtekintették a leendő autógyár területét - azt mondta, hogy a munkálatok jó ütemben haladnak, jelenleg 15-20 százalékos a mintegy 500 hektáros terület előkészítettsége.

Folyamatosan több mint 250 gépjármű és munkagép dolgozik a területen, hamarosan megkezdik a drénezési és a talajstabilizáló munkákat, ősszel pedig a gyárépítéshez szükséges területet átadják a beruházónak

- mondta a polgármester.

Papp László azt is mondta, jelenleg 72 ezer diák tanul Debrecenben, a céljuk, hogy számuk a 2040-es évekre elérje a százezret, így lesz biztosítható a jól képzett munkaerő-utánpótlás a városban.

Szilvássy Zoltán, a DE rektora azt mondta, az intézményükben erős természettudományi háttérre épülő járműipari képzés kiterjed az autóipari-, a vasúti- és repülőmérnöki képzésre, de elindítják űrkutatási programjukat is.

Az egyetemi botanikus kertben lévő korábbi napfizikai obszervatóriumban úgynevezett irradiációs detektorállomást alakítanak ki, az űrből érkező különböző sugárzások mérésére, elemzésére.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK