A migrációs válság elégtelen európai kezeléséről, a magyar-bolgár kétoldalú kapcsolatokról és energetikai ügyekről is tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök Rumen Radev bolgár köztársasági elnökkel, akit délelőtt fogadott a Karmelita kolostorban - tájékoztatta Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI-t.

Orbán Viktor és Rumen Radev egyetértett abban, hogy az elmúlt években európai szinten nem történt érdemi előrelépés a migrációs válsághelyzet kezelésében, miközben a veszély továbbra is fennáll.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Rumen Radev bolgár elnököt a Karmelita kolostorban 2019. június 14-énForrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/-

A bevándorlási nyomás bármelyik pillanatban újra felerősödhet, és az EU-nak jelenleg nincs vészhelyzeti terve erre az esetre. Mindez Bulgáriát rendkívül nehéz helyzetbe hozza  - hangzott el Rumen Radev részéről.

A magyar miniszterelnök leszögezte: a budapesti kormány továbbra is szövetségesnek tekinti Bulgáriát ebben a kérdésben is, és kész minden segítséget megadni Szófiának. A tárgyaláson méltatták a két ország barátságát és történelmi sorsközösségét, amely politikai, lelki és kulturális alapját képezi a kapcsolatok további fejlesztésének. 

A bolgár államfő elismeréssel szólt a magyar gazdaság eredményeiről, és közölte: országában nagyra értékelik a magyar családtámogatási rendszert. A megbeszélésen szóba került Kína és a kelet-közép-európai országok gazdasági együttműködése, valamint energiapolitikai kérdések is.

Ez utóbbi kapcsán annak fontosságát hangsúlyozták, hogy Európa nyersanyagellátása diverzifikált legyen, vagyis a lehető legtöbb forrásból és útvonalon álljon rendelkezésre megfizethető árú energiahordozó.