A tegnapi után, ma is megdőlt a melegrekord Budapesten. Ilyen, hogy a fővárosban is a korábbinál melegebbet mérjenek, csak nagyon ritkán fordul elő. Gyakorlatilag elviselhetetlen kánikula érkezett napok alatt a hűvös tavasz után, és a következő napokban még melegebb lesz. A Köpönyeg.hu mára 31 fokos átlaghőmérsékletet írt, ez azonban az árnyékos helyekre értendő, napon ennél sokkal melegebb van. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint szombaton akár 37 fok is lehet, vasárnap pedig óriási viharokra lehet számítani. Jó hír azonban, hogy azzal együtt némi lehűlés is várható.

35,3 fok. Ennyit mértek ma Újpesten. 

Ezzel pedig megdőlt a melegrekord, ilyen meleg június 14-én, korábban még soha nem volt Budapesten. 

Ráadásul két egymást követően napon is megdőlt a melegrekord a fővárosban.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Mára a meteorológiai szolgálat már az egész országra másodfokú figyelmeztetést adott ki, és  külön felhívták a figyelmet az extrém UV-B sugárzás veszélyére is.  Aki teheti, árnyékba húzódik. Ez is az ajánlott. Ebben az erős napsütésben fél óra alatt is le lehet égni.

Fotó: Polyák Attila - Origo

A szakemberek azt is javasolják, hogy folyamatosan vizezzük magunkat. Akár egy megnedvesített rongy a fejen is lehet nagy segítség, már a hőérzet miatt is.   

A nagy meleg miatt több strand is tovább lesz nyitva, sok helyen csak későn este zárnak be. 

Főleg a hétvégén szinte mindenhol, nemcsak a strandokon, a vízpartokon is óriási tömegre számítanak.

Sokan azonban ma még csak a szökőkútig jutottak el. Vérmérséklettől függően volt, aki csak a lábát mártotta bele.

Fotó: Polyák Attila - Origo

De akadt olyan is, aki nem kímélte magát.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Mások csak a felsőtestüket mosták meg.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Több helyen is osztanak vizet.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Ebben a kánikulában a naponta ajánlott két liternek akár a többszörösét is ajánlott meginni. A tömény italokat érdemes kerülni, és a cukrosokat is. 

A legjobb ilyenkor a szakemberek szerint az ásványvíz, amelyből érdemes mindenkinek magával vinnie, akár egy rövidebb útra is. 

Fotó: Polyák Attila - Origo

Közben a nagy hőség miatt péntektől tűzgyújtási tilalmat rendeltek el az erdőtűz fokozott kockázata miatt több megyében is. Az átlagosnál melegebb és csapadékmentes időben ugyanis az avarréteg kiszárad, és könnyedén lángra kap, majd onnan tovább terjedhet a tűz. 

Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára már korábban kiadta a vöröskód-figyelmeztetés, amelyet akkor rendelnek el, amikor a napi középhőmérséklet meghaladja a 27 fokot. A figyelmeztetés egyelőre vasárnapig marad érvényben.