Így hűsítik az állatkert lakóit a kánikulában

2019.06.16. 09:38

A perzselő hőség a Fővárosi Állat- és Növénykert lakóit sem kíméli, ezért a gondozók mindent megpróbálnak, hogy elviselhetőbbé tegyék számukra a kánikulát. 

Az állatkert szóvivője, Hanga Zoltán elmondta, hogy noha az állatkertben élő legtöbb faj déli, illetve mediterrán vidékekről származik, ahol hozzászoktak az állandó hőséghez, néhány állat, például a pingvinek és a jegesmedvék igencsak megszenvedik a nyári meleget. 

Ezért az állatkert dolgozói különféle praktikákat vetnek be, hogy elviselhetőbbé tegyék számukra a kánikulát. Pára- és vízszórókat helyeznek el ketreceikben, de néhány állat még abban a luxusban is részesül, hogy igazi, nagy medencékben pancsolhat. 

Az állatok lakhelyét eleve úgy hozzák létre, hogy vannak naposabb és árnyékosabb részek, és akkor ők maguk tudnak választani. Ezen kívül a legtöbb állat rendelkezik valamiféle hőszabályozó rendszerrel, ilyen lehet az izzadás, lihegés, madaraknál van egy olyan, amit toroklebegtetésnek hívnak, de tulajdonképpen az is a víz elpárologtatására szolgál. Persze ahhoz, hogy ez jól működjön, kell valami légmozgás is, ami az ilyen zárt és dunsztolt terekben nem működik jól. Így aztán külön vízzel tudjuk frissíteni őket, a teknősöknél is van ilyen, amit most itt lehet is látni, illetve az orangután kifutóján is van vízszórás, a pingvineknél vízpáraszóró, ami igazából olyan, mint egy párakapu. Nagyon sok állatnál, például a vízilónálhideg vizes medencék vannak, a jegesmedvéknél is, azok imádnak ilyenkor csobbanni, és az elefántoknak is akkora medencéjük van, amiben a fejük búbjáig el tudnak merülni.

– mondta el Hanga Zoltán.

Fotó: Hirling Bálint - Origo

Ahogy korábban megírtuk, a sajtószóvivő még egy videót is megosztott a medencében pancsoló elefántcsaládról: