Megjutalmazzák a Hableány kiemelőit

Hableány kiemelése, Duna, Hajóbaleset, 2019.06.11.
Vágólapra másolva!
Megjutalmazzák azokat, akik részt vettek a május 29-én elsüllyedt Hableány sétahajó és a benne rekedt halottak kiemelésében a Dunából – értesült a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy a jutalmazáskor kiemelten kezelik majd azokat, akik az életüket veszélyeztették a mentés során, azaz a búvárokat és közvetlen felszíni segítőiket.

– fogalmaztak.

Összesen 498-an vettek részt a műveletben.

Sógor Zsolt, a Hableányt üzemeltető Panoráma-Deck Kft. sértetti képviselője a Magyar Nemzetnek kijelentette, hogy a nyomozás eddigi adatai szerint

a Viking Sigyn szállodahajó megszegte a hajózási szabályzat előzésre vonatkozó előírásait.

A svájci tulajdonú vízi jármű személyzete nem jelezte előzési szándékát a Hableány személyzetének, még csak hangjelzést sem adott, és az előírt oldaltávolságot sem tartotta be – mondta.

A Hableány kiemelésében az állami szereplők – Belügyminisztérium, Honvédelmi Minisztérium, Országos Mentőszolgálat, Műegyetem – mellett civil szervezetek, cégek is részt vettek Fotó: Szabó Gábor - Origo

Mindezt a Viking Sigyn ukrán kapitányával szembeni gyanúsítás is tartalmazza. Jurij C.-t csütörtökön helyezték szabadlábra 15 millió forint óvadék ellenében; jelenleg egy budapesti szállodában tartózkodik, lábán nyomkövetőt visel, és hetente kétszer jelentkeznie kell a rendőrségen.

A Magyar Nemzet különböző forrásokból arról értesült, hogy a büntetőeljárással párhuzamosan több kártérítési per is indulhat, amelyek jó eséllyel csak a büntetőügy jogerős lezárása után érnek majd véget.

A lap azt is írja, hogy a büntetőeljárás mellett

több száz millió forintos kártérítési perekre lehet számítani.

A dél-koreai turistacsoport útját szervező iroda már az első napokban jelezte kártérítési igényét.

Ugyanakkor a külföldi áldozatok hozzátartozói is kártérítésért indítanak majd pereket, a Hableány matrózának és kapitányának rokonai pedig már meg is bíztak ügyvédeket ebből a célból.

A magyar személyzet szempontjából a tragédia jogilag munkahelyi halálos balesetnek minősül, ennek anyagi következményeivel együtt. A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy az üzemeltető ki is fizeti majd az őt terhelő összeget, ám azt utána ráterheli a büntetőeljárásban elmarasztaltra, illetve a Viking Sigyn üzemeltetőjére.

A Hableány kiemelésében az állami szereplők – Belügyminisztérium, Honvédelmi Minisztérium, Országos Mentőszolgálat, Műegyetem – mellett civil szervezetek, cégek is részt vettek. Számláikat állami költségvetésből fizetik majd ki,

ám ezeket az összegeket vélhetően ugyancsak ráterhelik a felelősre.

A két hajó Budapesten a Margit hídnál május 29-én este ütközött össze, az egyik jármű – a Hableány nevű kirándulóhajó, fedélzetén kétfős magyar személyzettel és harminchárom dél-koreai turistával – elsüllyedt.