Június 16-án van Nagy Imre mártír miniszterelnök és társai újratemetésének harmincadik évfordulója. Hogy mekkora jelentősége volt a mai szabad és demokratikus Magyarország kialakulásában a harminc évvel ezelőtti újratemetésnek, valamint az ott elhangzott Orbán Viktor-beszédnek, arról Lánczi Tamás, a XXI. Század Intézet igazgatója, a 30 éve szabadon című emlékév projektvezetője azt mondja, ez a nap olyan volt, mint egy gátszakadás. Gyakorlatilag ez a rendszer összeomlásának napja. Innentől kezdve nyilvánvalóvá vált, hogy a rendszer alapjai véglegesen megkérdőjeleződtek, és tovább már nem lehetett fenntartani azokat a hazugságokat, amire a Kádár-rendszer épült. Bayer Zsolt a Magyar Nemzet publicistája pedig úgy fogalmazott: „Ez volt az a pillanat, amikor az 56-os hősök előjöttek a névtelen sírból.”

Lánczi Tamás: „1989. június 16-a egy gátszakadásszerű esemény volt”

A XXI. Század Intézet igazgatója elmondta, hogy '89 a csodák éve volt, hiszen senki nem gondolta volna talán még annak az évnek az elején sem, hogy egyetlen év leforgása alatt végbemehet az, ami az előző negyven évben elképzelhetetlen volt.

Egy gátszakadásszerű esemény volt június 16-a, hiszen ez gyakorlatilag a rendszer összeomlásának a napja volt. Innentől kezdve nyilvánvalóvá vált, hogy a rendszer alapjai véglegesen megkérdőjeleződtek és tovább már nem lehetett fenntartani azokat a hazugságokat, amikre a Kádár-rendszer épült.

Lánczi TamásForrás: MTI/Illyés Tibor

Lánczi Tamás kijelentette azt is, hogy az akkor elhangzott beszédek közül kiemelkedik Orbán Viktor beszéde nemcsak retorikailag, hanem tartalmilag is, hiszen a miniszterelnök kimondta a legfontosabb gondolatot, amely az ország szuverenitásának helyreállítását szorgalmazta, azaz a szovjet csapatok kivonását.

Június 16-a volt az áttörés napja, onnantól kezdve nagyon gyorsan haladtunk a 11 hónappal későbbi szabad választások felé.

A XXI. Század Intézet igazgatója, a 30 éve szabadon emlékév projektvezetője azt mondta, azért egy koncerttel – a Szabadságkoncerttel – emlékeznek meg a 30 évvel ezelőtti eseményekről, mert ezt az évfordulót nem egy gyásznapnak tekintik, hanem a magyar demokrácia, szuverenitás, a magyar szabadság újjászületésének napjának tartják azt.

Azok a mártírok, akiket akkor újratemettek, azok mind ezért a szabadságért, a magyar szuverenitásért haltak meg, és mi ennek az újjászületését ünnepeljük meg. Ezzel a koncerttel épp azt akarjuk elmondani, hogy milyen felszabadító érzés volt ott lenni a téren 30 évvel ezelőtt, és milyen felszabadító volt a rendszerváltás éve

– mondta Lánczi Tamás.

Bayer Zsolt: „Ez volt az a pillanat, amikor az 56-os hősök előjöttek a névtelen sírból”

A Magyar Nemzet publicistája a 30 évvel ezelőtti eseményekről elmondta, hogy 

„egy biztos, hogy Nagy Imre és mártírtársai újratemetése és mindaz, ami ott és akkor megtörtént, az volt az a szimbolikus és valóságos pillanat egyszerre, amikor véget ért a Kádár-rendszer. Nagy Imre újratemetésének pillanata volt az, amikor sírba szállt mindaz a hazugság, amiben éltünk előtte négy évtizedig.

Bayer ZsoltForrás: MTI/Mónus Márton

Bayer Zsolt elmondta, hogy ez volt az a pillanat, amikor az 56-os hősök előjöttek a névtelen sírból, és nem véletlen, hogy a rendszer névadója, Kádár János ebbe bele is bolondult.

Orbán Viktor beszédéről szólva a Magyar Nemzet publicistája azt mondta, hogy 

Orbán Viktor beszéde egy tökéletesen felépített, helyénvaló és jó beszéd volt. 

Bayer Zsolt felidézte, hogy a balliberális oldal igyekszik „álbátornak” beállítani az akkor elmondott beszédet, és úgy tenni, mintha már rég el lett volna intézve a szovjet csapatok kivonása.

Ez azonban egy ócska hazugság.

Ezt a beszédet akkor és ott kellett elmondani abban a szimbolikus pillanatban 

– mondta el lapunknak a Magyar Nemzet publicistája.

Nagyszabású koncert lesz vasárnap este a harmincadik évforduló emlékére

Ahogy arról korábban beszámoltunk, nagyszabású és ingyenes koncerttel ünneplik június 16-án a rendszerváltoztatás 30. évfordulóját Budapesten, a Hősök terén. A rendezvény beszédes nevet kapott: Szabadságkoncert. A rendezvénynek az évfordulón túl az is lendületet adott, hogy a kormány az 1989-90-es rendszerváltoztatás 30. évfordulóját emlékévvé nyilvánította, ami a 30 éve szabadon címet kapta, és aminek nyitánya éppen ez a Szabadságkoncert lesz.

Forrás: Origo

Az ingyenes Szabadságkoncert június 16-án, 20 órakor kezdődik, és fellép

 • Nagy Feró és a Beatrice,
 • az Emelet,
 • Homonyik Sándor és Vikidál Gyula,
 • a KFT,
 • Keresztes Ildikó,
 • a Piramis évek,
 • a Republic,
 • az R-Go,
 • Varga Miklós,
 • Vastag Csaba és
 • Vincze Lilla.

Szabó László, a koncert rendezője elmondta, hogy

az előadókat 40 fős szimfonikus zenekar és 30 fős kórus kíséri majd, a színpad pedig 34 méter széles lesz,és minden zenekar három-három dalt fog előadni. A koncert elején pedig a Magyar Honvédség Gripen vadászgépei húznak át a Hősök tere felett. A Szabadságkoncert a Liszt Ferenc Kamarazenekar rövid bevezetőjével indul, amelyben a Roxette Listen to Your Heart című dalának ismert motívuma mellett a fellépők egy-egy slágerének részletei is felcsendülnek.