Brutális viharokkal érkezett nyugatról a lehűlés - videó

2019.06.16. 19:27

Két részre szakadt az ország vasárnap délután: keleten kánikula volt, nyugaton viszont jégesővel, viharral érkezett a lehűlés. Komló egy részét elárasztotta a hirtelen jött rengeteg csapadék, a katasztrófavédelmet és a tűzoltókat rengeteg helyre riasztották kidőlt fák, leszakadt elektromos vezetékek és kábelek miatt, a Tolna megyei Hőgyészen pedig villám csapott egy lakóházba, amely ki is gyulladt. Több vonalon jelentős fennakadások vannak a vonatközlekedésben is.

Az Alföldön fekvő Kiskunhalason 35,7 fokkal megdőlt az országos melegrekord, nyugaton viszont ennél 20 fokkal hűvösebbet is mértek.

Baranya és Tolna megyében dió- és cseresznyenagyságú jég esett, Komló utcáin hömpölygött a víz, Pécsen pedig a déli 33 fokról négy óra alatt 18 fokra csökkent a hőmérséklet. 

A komlói áradást az alábbi videóban nézhetik meg: 

Itt pedig jégeső és felhőszakadás következményei láthatóak az észak-baranyai városban:

Brockhauser Barbara meteorológus azt mondta, az Országos Meteorológiai Szolgálathoz érkezett jelzések alapján a Duna-Tisza közén egy óra alatt 65 milliméter csapadék hullott.

Több járásban első- és másodfokú riasztást adtak ki, ami azt jelenti, hogy a következő órákban heves záporokra, zivatarokra kell még készülni, akár 50-60 milliméter csapadék és akár két centiméter átmérőjű jég is hullhat, valamint 80-100 km/órás széllökések is előfordulhatnak – fűzte hozzá.

Rengeteg kár keletkezett Bács-Kiskun megyében

Bács-Kiskun megyében a tűzoltók és a katasztrófavédelem egységei a megye több településére kapnak riasztást kidőlt fák, lefújt tetőcserepek, vagy épp leszakadt elektromos vezetékek miatt. Soltszentimrén, a Híd utcában egy ház tetejéről fújta le a szél a cserepet. Bócsán, az 54-es főút több szakaszán fák borultak az úttestre, megállítva ezzel a forgalmat.

Nagybaracskán, a Szent István utcában a leszakadt elektromos vezeték az úttestre lóg, a település tűzoltói az áramszolgáltató szakembereit is értesítették.

Izsákon, a Szabadság téren egy fa dőlt egy személyautóra, a járműben senki nem tartózkodott. Az orgoványi Felsőjárás tanyán egy hatméteres akácfa dőlt egy lakóépületre, a helyi önkéntes tűzoltók megkezdték a munkát.

Fülöpszálláson, a Székekpuszta tanyánál szintén egy kidőlt fa okoz gondot. Bácsalmáson a tanyasornál a leszakadt villanyvezeték miatt kérték a település önkormányzati tűzoltóinak segítségét, a kiskunhalasi Tó utcában pedig egy lakóház kerítését törte össze egy kidőlt fa. 

A Pest megyei Tápiószelét sem kerülték el a viharok 

Leginkább Tápiószelét érte el a szeles, zivataros időjárás Pest megyében. A Jókai úton a villanyvezetékre, a település és Tápiógyörgye között pedig egy autó elé dőlt egy fa. A Györgyei úton nemcsak az elektromos vezetéket, de a távközlési kábeleket, illetve egy lakóház tetejét is megrongálta a kidőlt fa.

A Lehel úton egy kerítésre dőlt egy fa, amely a gázvezetékben is kárt tett. Az egységek folyamatosan hárítják el a károkat, majd indulnak a következő káresemény helyszínére.

A Tolna megyei Hőgyészen villám csapott egy lakóházba 

Villám csapott egy lakóházba Hőgyészen, Szálláspusztán. A tűzoltók kiérkezése előtt az ott lakók porral oltóval eloltották a tüzet, az egységek egy vízsugárral fejezték be a végleges oltást. A villámcsapás következtében az épület elektromos hálózata és berendezései megsemmisültek. A tűzoltók jelenleg az utómunkálatokat végzik.

Jelentős fennakadások a vonatközlekedésben is

Jelentős fennakadások vannak a vonatközelekdésben is a keleti országrészben a viharos időjárás miatt.

A Mávinform közlése szerint a miskolci fővonalon Emőd és Mezőkeresztes-Mezőnyárád állomás között leszakadt a felsővezeték, ezért ezen a szakaszon a vonatok csak egy vágányon közlekednek.

A Szerencs-Nyíregyháza vonalon villámcsapás miatt nem működik a biztosítóberendezés Görögszállás és Nyírtelek között. Ezeken a vonalakon 40-70 perces késésekre kell számítani az éjszakai órákig.

A záhonyi vonalon 21 órától Püspökladány és Ebes között tartós felsővezetéki zárlat miatt a vonatok várakozásra kényszerülnek.