Gulyás Gergely: Szabad akaratunkból vittük sikerre a rendszerváltoztatást

GULYÁS Gergely; NAGY Imre
Budapest, 2019. június 16. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter beszédet mond a Nagy Imre és mártírtársai újratemetésének harmincadik évfordulója alkalmából rendezett, 30 éve szabadon című kiállítás megnyitóján a budapesti Terror Háza Múzeumban 2019. június 16-án, az 56-os vértanúk emléknapján. MTI/Mónus Márton
Vágólapra másolva!
Az elmúlt két évszázad történelmi fordulópontjai közül a rendszerváltoztatás volt az, amelyet az ország szabad akaratából, jelentős áldozatok árán sikerre vitt - jelentette ki Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Terror Háza Múzeum 30 éve szabadon című kiállításának vasárnapi megnyitóján.
Vágólapra másolva!

Gulyás Gergely azt mondta, hogy 1989-90 esélyét valóra tudtuk váltani,

nem kellett az ország szabadsága és a nemzeti szuverenitás tekintetében kompromisszumot kötni.

Halálos sebet kapott a kommunista rendszer

Az azonos című emlékév irányító testületét is elnöklő politikus hangsúlyozta, hogy eljött az idő, hogy a rendszerváltoztatás nemzedéke kezdjen beszélni gyermekeinek, unokáinak az akkor történtekről, hozzátéve, e kötelesség teljesítése erősíti a nemzeti közösséget.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter beszédet mond a Nagy Imre és mártírtársai újratemetésének harmincadik évfordulója alkalmából rendezett, 30 éve szabadon című kiállítás megnyitóján a budapesti Terror Háza Múzeumban Forrás: MTI/Mónus Márton

A múlt közös küzdelmei bizonyítják, hogy összetartozunk egymással, hogy minden magyar felelős minden magyarért,

– fogalmazott a miniszter.

Tudni és érteni kell, hogy nem magától értetődő a szabadság,

amely azért valósulhatott meg, mert "az emberek hajlandóak voltak a gondját viselni", és amikor módjuk volt rá, hajlandóak voltak harcolni érte.

- hangsúlyozta.

Magyarország a szabadság hazája

Gulyás Gergely azt is mondta, hogy a huszadik századi magyar történelem a magyar nemzet számára a hazugságok és a megkésett igazságok korszaka.

A hazugságok miatt kellett az első világháborút lezáró diktátumot békeszerződésnek, a náci megszállást váltó szovjet megszállást felszabadulásnak, a kommunista diktatúrát népi demokráciának, a forradalmat ellenforradalomnak, az emberek megkínzását államvédelemnek, a forradalom miniszterelnökének kivégzését igazságtételnek nevezni.

Hozzátette, a megkésett igazságok miatt válhattak valósággá 1956 követelései a rendszerváltozáskor, ezért tudták a kommunista diktatúra áldozatait méltósággal újratemetni harminc esztendeje, és ezért hagyta el az utolsó szovjet katona 1991-ben Magyarországot, és ezért terjed ki ma az állampolgárság lehetősége a világ minden magyarjára,

ezért foglalták törvénybe a nemzeti összetartozás napját.

Ugyanide sorolta, hogy az MSZP a kormánypártokat vádolja azzal, hogy ki akarják törölni a történelemből a nemzetért mártíromságot vállaló Nagy Imrét, miközben a szocialisták jogelődje kivégeztette a miniszterelnököt, majd három évtizeden át minden eszközzel megtorolta a legcsekélyebb kegyeletnyilvánítást is vele összefüggésben.

Gulyás Gergely megjegyezte:

ahol mindenkinek kell, hogy legyen esélye arra, hogy előbbre lépjen, hogy egyről a kettőre jusson. "Ma Közép-Európa és benne Magyarország a szabadság hazája és Európa jövője; ennél többet aligha remélhettünk három évtizeddel ezelőtt" - tette hozzá.

Felemelő eredmények

Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója, az emlékév kormánybiztosa - 1989-et a csodák éveként említve - arról beszélt: 56 mártírjainak újratemetésén 300 ezernél is több ember vett részt. Ők ott megismerhettek egy

- mondta a főigazgató, utalva Orbán Viktor emlékezetes akkori beszédére.

Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója és Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Nagy Imre és mártírtársai újratemetésének harmincadik évfordulója alkalmából rendezett, 30 éve szabadon című kiállításon a budapesti Terror Háza Múzeum épülete előtt Forrás: MTI/Mónus Márton

A kommunista rendszer tökéletes világot ígért, a szabadság világa viszont soha nem lehet tökéletes, nem is kell annak lennie, mert sohasem volt tökéletes világ, de bárki láthatja, hogy az elmúlt harminc év küzdelme gyönyörű és felemelő eredményeket hozott - mondta Schmidt Mária.