Veszélyes szer kering az interneten

Vágólapra másolva!
Súlyos egészségügyi kockázatot jelent a Magyarországon is elérhető, interneten forgalmazott, MMS néven ismert csepp.
Vágólapra másolva!

A tisztifőorvos és a kormányhivatal közös közleménye szerint az MMS (Miracle Mineral Solution, Miracle Mineral Supplement) elnevezésű készítményt súlyos megbetegedésekre (többi között HIV és rák esetén) javasolják forgalmazói, az országos tisztifőorvos azonban azt ajánlja, hogy az emberek ne használják. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legalább 18 ország esetében tud káros hatásokról, köztük

súlyos következményekről, halálos kimenetelű esetről is a szer használatához kötődően.

Magyarország egyelőre nincs ezen országok között, de a szer itt is elérhető.

A WHO 2010 után másodszor is figyelmeztetést adott ki az internetes felületeken forgalmazott MMS elnevezésű szerrel kapcsolatban.

Mit kell tudni a termékről?

A termék a nátrium-klorit (NaClO2) 28 százalékos oldata, amelyet általában aktiváló folyadékkal – legtöbb esetben citromsavval, de sósavval, lime- vagy citromlével, illetve ecettel – együtt is forgalmaznak.

A terméket árusítók állítása szerint az MMS és az aktiváló folyadék együttesen klór-dioxidot (ClO2) alkot, amelynek számos, tudományosan nem igazolt gyógyító hatást tulajdonítanak.
A weboldalak leginkább szájon át történő alkalmazást javasolnak, de van, ahol beöntést, fülön vagy bőrön keresztül történő használatot írnak elő.

A szer súlyos tüneteket okozhat.

Az MMS cseppek fogyasztása torokfájást, hányást, tartós hányást, hasmenést, hasi görcsöt, dehidratációt,

súlyosabb esetben methemoglobinémiát (a hemoglobin vasionjának átalakulása miatt csökkent oxigénmegkötő képesség következtében fellépő légzési nehézség, illetve fulladás), hemolízist (a vörösvértestek szétesését) és veseelégtelenséget okozhat.

– írták.

Megjegyezték továbbá, hogy a WHO-nak tudomása van egy MMS2 névre hallgató termék árusításáról is, ezek kalcium-hipoklorit port tartalmazó kapszulák. Az MMS2-vel kapcsolatos megbetegedésekről a WHO-nak egyelőre nincs információja.